Уряд Іраку повідомив, що отримав від США першу партію замовлених там багатоцільових винищувачів F-16. На авіабазі Баляд на північ від Багдада приземлилися перші чотири такі літаки з загалом 36.

Доставки цих літаків до Іраку очікували раніше, але у США її відкладали з міркувань безпеки та через можливий наступ екстремістського угруповання "Ісламська держава", повідомляє Радіо Свобода.

Також у понеділок, 13 липня, військові Іраку вкотре оголосили про початок наступу з метою визволити від ісламістів провінцію Анбар, що займає велику західну частину країни.

Читайте також: США 34 рази з неба атакували терористів "Ісламської держави"

Із такою ж заявою в Іраку вже виступали у травні, але відтоді ніяких помітних зрушень у позиціях сторін не настало. Перша заява пролунала по тому, як угруповання "Ісламська держава" захопило головне місто провінції Рамаді. Тепер його передові загони розташовані за кількадесят кілометрів від авіабази, на яку прибули літаки.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Багатоцільові винищувачі опанування повітряного простору F-16 Fighting Falcon, створені в 1970-х роках і відтоді багато разів модернізовані (Ірак отримує одну з останніх наразі модифікацій), компанія-виробник Lockheed Martin називає "найбезпечнішим і найефективнішим" таким літаком 4-го покоління у світі. Понад 4,5 тисячі їх перебувають на озброєнні майже 30 країн і брали участь у багатьох збройних конфліктах.