Сьогодні Конституційний суд Росії ухвалив рішення з приводу дотримання рішень Європейського суду з прав людини на території держави.

Про це повідомляє ТАСС.

Судді вирішили, що рішення Європейського суду можуть виконуватися на території РФ лише у випадку, якщо вони не суперечать Основному закону країни.

"Росія може в окремих випадках не виконувати міжнародні зобов'язання," якщо тлумачення норми міжнародного договору порушує норми конституції ", - заявив суддя КС Сергій Маврін.

Він підкреслив, що якщо постанова міжнародного суду, винесена за скаргою проти Росії, суперечить конституції, то її неможливо виконати.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Тим не менш, в російському суді зазначили, що в більшості випадків колізії між конституцією РФ і конвенцією з прав людини не виникають.

Судді ухвалили рішення, що верховенство Конституції забезпечується в двох процедурах. Перша дозволяє перевіряти закони, в яких Європейський суд знайшов вади. У другому випадку запит про тлумачення конституції направляють президент чи уряд РФ, якщо закони суду ЄС суперечать основному закону.

Матеріал по темі: Європа відмовляється від російського газу

Нагадаємо, що депутати Держдуми від усіх фракцій 11 червня офіційно звернулися в КС з проханням роз'яснити, в якій частині рішення Європейського суду з прав людини застосовуються на території РФ.