Новий метод автоматичного визначення пози людини розробили вчені з Технологічного університету Тоехасі в Японії.

Вони навчили нейромережу генерувати об'ємні моделі тіла і розмічати на них його частини, передає Pattern Recognition.

Для цього зібрали базу з десятьма тисячами об'ємних зображень, що допоможе роботам краще виявляти небезпечні для здоров'я людини ситуації.

За інформацією, викладеною в науковій статті, дослідники не просто згенерували модель людського тіла, а й додали до неї інформацію про скелет для визначення вигинів у різних позах і кольорову розмітку частин тіла. Всього їх десять, включаючи голову, торс і частини кінцівок.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Наступним кроком стало додавання до моделі інформації про різні рухи і положення тулуба реальних людей.

Зібрану базу використали для "прокачування" нейромережі, яка працює із застосуванням глибокого навчання. Уже є оптимістичні результати. Так, робот правильно розпізнав голову в 69% випадків, а гомілку лівої ноги - в 86% випадків.

Тепер розробники планують покращити технологію і взятися за створення робота-асистента, здатного виявляти небезпечні для життя ситуації, грунтуючись на визначенні пози, та надавати необхідну допомогу.

Автори проекту переконані: вміння розрізняти пози стане незамінним навиком для механічного помічника людей з обмеженими можливостями і пацієнтів медичних установ.

Вчені вже не раз намагалися створити щось подібне. Але існуючі системи для автоматичного визначення положення тіла людини вміють визначати позу тільки коли вона стоїть або сидить. Тоді всі частини тіла легко розпізнати.

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", у Великобританії зібралися створити робота-журналіста.