Допомогти пацієнтам, яким терміново необхідна пересадка органів, відтепер можуть не тільки рідні та близькі, а й свійські тварини. Вчені опинилися на порозі медичного прориву, адже незабаром донорами для людей можуть стати свині, але не звичайні, а із певною мутацією.

Про це повідомляє "ВВС Україна".

Американські спеціалісти із команди eGenesi влаштували лабораторний експеримент, під час якого позбавили вірусів, прихованих у ДНК, 37 свиней. Тобто фактично прибрали останню загрозу на шляху до трансплантації. Проте людський організм виявився складнішим, ніж припускали, і орган не завжди може успішно прижитися в чужорідному тілі.

Та й ендогенних вірусів у коді ДНК свійських тварин достатньо: в однієї особини знайшли близько 25-ти, але після їх видалення народжувалися виключно здорові свині.

"Це перші свині без ендогенних ретровірусів. Вони також "найбільш генетично модифіковані тварини з точки зору кількості модифікацій, які вони пройшли", - зізнався один з дослідників Гарвардського університету, лікар Луган Янг.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Експеримент, як вважають фахівці, приречений на успіх, тому що інакше не вдасться врятувати життя багатьом людям. Тільки в США пересадки очікують сотні тисяч людей, а в Британії – 6500 пацієнтів.

Крім того, органи свиней – оптимальний варіант, так як їх можна вирощувати у великій кількості і структура найбільше підходить з-поміж інших живих організмів.

Як повідомляв портал "Знай.ua", вчені дізналися, як тварини сприймають кольори.