Щорічне навала водоростей в районі Великих озер Америки робить воду небезпечною для людини. Борючись за життя з конкуруючими видами, водорості виділяють токсини. Як повідомляє Сьогодні, причину цього лиха вчені бачать в сільському господарстві.

Як відомо, азотні і фосфорні добрива забезпечують людству стабільні і рясні врожаї. Тим не менш, наслідки потрапляння цих речовин у водойми вивчено не до кінця. Є думка, згідно з якою, вимивання дощами цих речовин в озера провокує засилля водоростей.

Бурі і синьо-зелені водорості є основними бур'янами у водоймах північної Америки. Як з'ясувала група вчених з університету Уїлфрід Лорье у Ватерлоо (Канада), саме фосфор і азот, а зовсім не температура і мінералізація, є основними факторами зростання водоростей в помірних широтах Америки. Якщо одного нутриента багато, а іншого мало, то водорості почнуть боротися один з одним за "дефіцитний" ресурс, виділяючи токсини.

Головним джерелом "зайвого" фосфору і азоту є людина, що використовує величезну кількість з'єднань цих речовин для добрива полів. Значна частина цих нутрієнтів не залишається у воді, а осідає на дні озер та річок, і вчених давно цікавило те, чи залишаються вони там назавжди або ж поступово просочуються у воду.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Раніше портал "Знай.ua" розповідав про загадку червоної водорості