Групі шотландських вчених з трьох університетів вдалося виростити в лабораторних умовах живі клітини кісткової тканини. Як повідомляє Wired, відкриття буде використано для створення кісткової шпаклівки, яку можна буде застосовувати для лікування пацієнтів постраждалих від осколкових поранень і автокатастроф.

Спеціальні нановибрації дозволили спрямувати необхідним чином мезенхімальні стовбурові клітини, які знаходяться в колагенових гелі. Колаген це речовина, що входить до складу сполучних тканин людини.

Поки що така шпаклівка виходить менш міцною, ніж живий кістковий матеріал. Однак, вона потрібна тільки для першого етапу відновлення, після якого організм сам завершить всі необхідні процеси.

«Ми помістили кісткову „шпаклівку“ в анатомічно правильну, стійку модель людського тіла, створену шляхом 3D-друку колагену, — розповідає Метью Долбі, професор клітинної інженерії університету Глазго і один з провідних авторів проекту. — Після чого ми помістили в тіло безліч клітин, щоб йому вдалося інтегрувати цю нову кістку. Ми заздалегідь запрограмували клітини в лабораторії, після чого тіло взяло на себе функцію біореактора, щоб доробити іншу роботу».

Технологія почне застосовуватися на живих людях вже в 2020 році. Вона дозволить відновлювати не тільки ушкоджені кістки, але і хрящі, зв'язки, сухожилля, а також жирову тканину. Біосумісність отриманого матеріалу допоможе подолати відторгнення трансплантованих тканин.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про першу в світі імплантацію надрукованної кістки