Є ймовірність того, що між звуками і символами, які їх позначають, є певний зв'язок. Таке припущення ще в 60-х роках минулого століття висловлював знаменитий американський лінгвіст і соціолог Наом Хомські. Теорія носила ім'я "універсальної граматики". Нещодавно вчені зі Швейцарії та Сінгапуру спробували експериментальним шляхом підтвердити положення цієї теорії, передає портал The Conversation.

В експерименті брали участь 400 добровольців. Кожному з них показували два символи з незнайомої мови, що позначають звуки "У" та "І". В результаті добровольці досить часто відповідали правильно. Теза про схожість алфавітів не виправдана, бо багато алфавітів доволі не схожі. Так, наприклад між японським та вірменським алфавітами дуже мало спільного.

Дослідники також звернули увагу на те, що ймовірність правильної розшифровки символу залежала ще й від того, наскільки детально він був промальований. Чим з більшою ретельністю писався символ, тим легше його було розгадати.

Вчені припускають, що якщо уявлення про знакову систему і не є вродженою, то, у всякому разі, заснована на певній культурній інтуїції.

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про причини домінантної поведінки чоловіків