В Івано-Франківську обговорили проект нового Податкового кодексу розвитку, розробленого Всеукраїнською громадською організацією Асоціація платників податків України спільно із представниками бізнесу.

З цією метою сьогодні, 9 липня, за круглим столом зібралися представники громадської організації «АППУ», ДФС, Торгово-промислової палати, Асоціації регіонального розвитку, влади та громадськості, пише Фіртка.

Новий проект кодексу спрямований на поліпшення адміністрування податків, зокрема запровадження податку на виведений капітал замість податку на прибуток підприємств, зменшення у двічі навантаження на фонд оплати праці та зміні спрощеної системи оподаткування для платників єдиного податку ІІІ групи.

"Податкова система не відповідає сучасним реаліям. Вона вже застаріла, не зважаючи на те, що чинний податковий кодекс змінювався декілька разів за останні роки. І представники бізнесу просто вже не розуміють, якими нормами треба користуватися, як їх читати, трактувати і так далі. Тому ми побачили це і три роки тому підготували проект ліберального Податкового кодексу, який запропонували бізнесу і державі. Через два роки ми зрозуміли, що самі не зможемо лобіювати його. Тому почали об’єднувати різні бізнес-асоціації. Сьогодні Рада Бізнесу об’єднує більше, ніж 75 різних асоціацій в Україні", - зауважив голова Асоціації платників податків України Грігол Катамадзе.

Відтак, Асоціацією було розроблено ТОП-10 пріоритетів бізнесу для розвитку української економіки. Перші п’ять з них увійшли у концепцію нового Податкового кодексу України, який пропонують фахівці.

Популярні новини зараз
Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

За словами Грігола Катамадзе, концепція даного проекту була прийнята методом консенсусу українського бізнесу, представники якого підтримують лібералізацію чинної системи.

Експосол Грузії в Україні Григол Катамадзе приїхав в Івано-Франківськ

Експосол Грузії в Україні Григол Катамадзе приїхав в Івано-Франківськ

Geplaatst door Агенція новин Фirtka.if.ua op Dinsdag 9 juli 2019

«Одним із головних завдань є ухвалення нового Податкового кодексу та Митного кодексу. Мова йде про необхідність прибрати податок на прибуток і замінити його податком на виведення капіталу. Ми говоримо і про зниження навантаження на фонд оплати праці. Пропонуємо зробити це зниження поетапним і довести його до 20%. Це дасть можливість раз і назавжди закрити тему видачі зарплат у конвертах. Пропонуємо заснувати орган, який займатиметься правопорушеннями у сфері економіки і фінансів – Службу фінансових розслідувань, яка буде орієнтована на вивчення ризиків у бізнесі та економіці. Вона матиме і поліцейську функцію, тобто запобігатиме порушенням», - наголосив голова Асоціації.

За словами керівника ДФС в області Ірини Столярик, сьогодні важливо стимулювати людей працювати в Україні, а платити податки має стати престижно. Вона переконана, що співпраця фіскалів та Асоціації є своєрідним містком між бізнес-спільнотою і податковими органами.

«Ми спільно реагуємо на всі зміни податкового законодавства, проводимо спільні круглі столи, навчання, масову роз’яснювальну роботу, на якій спільно доводимо до платника про зміни у законодавстві і як вони впливають, а також дізнаємося від платників їхні проблемні питання. Результатом співпраці є зменшення скарг платників податків на гарячу лінію. Наша спільна мета, щоб сплачувати податки було престижно. Тому ми спільними діями йдемо до цього», - відзначила Ірина Столярик.

Сьогоднішній круглий стіл, за словами податківця, дав можливість спільно обговорити, зокрема, питання пропонованого зменшення податків і чим це стабілізуватиметься зі сторони держави, яка саме буде запропонована компенсаторна політика для регулятора.

"Будь-який бізнес тяжіє до максимізації прибутків. Відповідно, економічні реформи будуть сприйняті і реалізовані бізнесом за умови, що це буде для нього вигідно. Тому для виведення української економіки з тіні потрібно створити умови, за яких ухилятися від сплати податків буде недоцільним", - відзначив віцепрезидент Івано-Франківської Торгово-промислової палати Ігор Бартків.

Пропоновані фахівцями зміни є складовою великої доктрини економічної безпеки України, яка, за словами голови Агенції регіонального розвитку Віктора Вінтоняка, дає реальні можливості для зростання економіки і використання сучасних фінансових інструментів для реалізації розвиткових стратегій у державі.

Експерт зауважує, що Агенція має стати повноцінним суб'єктом реалізації державної регіональної політики і центром об'єднання зусиль влади, бізнесу і громад для втілення Стратегій розвитку нашого краю.

"Дякуємо за презентацію і можливість долучитися до обговорення таких документів, які фактично є завданням для нової влади. Наша робота має бути направлена на розвиток проектів, забезпечивши при цьому сталість і спадковість виконання таких стратегій і планів, незалежно від кон'юнктури і політичного впливу. Тільки згуртовані та спроможні громади здатні розвиватись", - наголосив Віктор Вінтоняк.

Такої ж думки притримується начальник управління держпраці в Івано-Франківській області Ігор Росипайло.

"При проведенні економічних реформ, зокрема впровадженні нового Податкового та Митного кодексу, обов'язково потрібно враховувати інтереси місцевих громад, де сьогодні акумулюються, як великі владні повноваження, так і значні фінансові ресурси", - наголосив посадовець.