Такого цирку, як сьогодні, парламент давно не бачив. На порядку денному у депутатів стояло прийняття Виборчого Кодексу, який вводить пропорційну систему виборів до Верховної Ради за відкритими списками.

Декількома днями раніше голова ВР Андрій Парубій оголосив загальну «мобілізацію», щоб депутати виділили день, і прийшли проголосували за новий ВК. І треба сказати дійсно в порівнянні з колишніми днями, прийло досить таки багато депутатів, хоча все ж у сесійній залі було видно прогалини серед «Народного Фронту» та БПП.

Серед депутатів панував невеликий хаос у цей день

Вже традиційно, необхідної кількості голосів не знаходилося для того, щоб прийняти закон. Не вистачало завжди то 12, то 6 голосів. Але Парубій проявив впертість і продовжував все ставити і ставити Виборчий Кодекс на голосування.

«Я можу це робити стільки разів, скільки захочу», - повідомляв він з трибуни тим, хто починав обурюватися подібними діями.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Але нічого не допомагало, тоді Андрій Парубій сказав гарячий спіч, в якому нагадав депутатам, що вони обіцяли виборцям проголосувати за цей закон. Хоча при цьому він забув нагадати, що нардепи не прийняли обіцяний закон про зняття недоторканності, та й взагалі величезна кількість законів, які вони повинні були прийняти в свою каденцію так і залишилися тільки обіцянками.

Але навіть така полум'яна промова голови парламенту не змогла напоумити депутатів. Серед голосуючих завжди було мінімум троє проти і близько десятка тих, хто утримався. Тоді Парубій і його вірна помічниця перший віце-спікер Ірина Геращенко вирішили в хід пустити останній аргумент і особисто вмовити кожного.

Спочатку Геращенко постаралася увещайте свого колегу по фракції Сергія Пашинського, він їй усміхнувся, обійняв, але як показало підсумкове голосування - так і не проголосував за Виборчий Кодекс.

Тоді «в народ» пішов сам Андрій Парубій. І постарався переконати члена БПП Олега Барну, який голосував проти ВК. Але і у нього нічого не вийшло, так як в результаті Барна не змінив своєї думки.

Парубій не знайшов слова, які б переконали Барну проголосувати за

Виручила в цей раз Парубія «Батьківщина», в усякому разі, за його словами, саме вона знайшла голоси, яких не вистачало. Хоча якщо подивитися на результати голосування (в підсумку знайшлося 230 голосів за Виборчий Кодекс - авт.), то той же член «Батьківщини» Сергій Власенко, перебуваючи прям під носом у Парубія - за нього не проголосував.

Андрій Парубій ставив 18 раз на переголосування цей законопроект. Напевно, це рекорд за всю історію існування Верховної Ради. І спікеру ВР дуже сподобалося брати змором депутатів, так як після того, як вони вимучили Виборчий Кодекс, попереду їх чекав ще ряд законопроектів, які потрібно було прийняти.

«Я попрошу закрити буфет, щоб депутати не виходили із сесійної зали», - лякав голова парламенту, розуміючи, що, найімовірніше, більше такої влади у нього вже ніколи не буде ...

Нагадаємо, вибори до Ради за відкритими списками: українці взяли у свої руки те, на що не спромоглися депутати.

Раніше Знай.ua повідомляв, Жадан знайшов Притулі місце у новому парламенті: ведучий не тільки на сцені.

Також Знай.ua писав, прийшли відспівати Раду на прощання? Під стінами парламенту зібралися десятки священників.