У четвер, 11 липня, відбулося засідання Верховної Ради, де прийняли законопроект №3112-1 "Проект Виборчого кодексу України". Ухвалений документ поєднує п’ять чинних законів й призводить до того, що вибори до парламенту проходитимуть з відкритими списками. До законопроекту внесли 4568 правок й переголосовували більше, ніж годину.
Згідно із прийнятим законопроектом, в Україні більше не буде виборів за мажоритарною системою. Однак закон не буде застосовуватися на позачергових парламентських виборах 21 липня 2019 року, а набуде чинності 1 грудня 2023 року і буде діяти на наступних чергових виборах.
Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!
За прийнятим Виборчим кодексом нардепів обиратимуть за пропорційною системою з відкритими виборчими списками партій. Аналогічна система буде застосовуватися також на виборах депутатів Верховної ради Автономної республіки Крим, обласних рад та рад великих міст, де кількість виборців налічує 90 тисяч і більше. Блокування партій і раніше не дозволено. Виборчий бар'єр залишився на рівні 5%. "За" проголосували 230 народних депутатів при мінімально необхідних 226.
Зазначимо, що і наступні за планом вибори по ідеї повинні відбутися за старими правилами. Річ у тому, що Рада дев'ятого скликання, обрана 21 липня, пропрацює максимум чотири роки. Відлік п'яти років повноважень починається з року початку роботи, тобто у разі нового парламенту це буде 2019 рік. Тому наступні чергові парламентські вибори випадають на жовтень 2023-го.

Фактично нинішні депутати забезпечили собі бажані умови переобрання, а що буде потім, їх не дуже стосується. А представник команди Зеленського Руслан Стефанчук заявив, що Верховна Рада ухвалила новий Виборчий кодекс із порушенням регламенту. При цьому він нагадав, що президент виступає за відкриті списки, і запевнив, що жодного відходу від відкритих списків у новій Раді з боку партії "Слуга народу" не буде.

Нагадаємо, вибори до Ради за відкритими списками: українці взяли у свої руки те, на що не спромоглися депутати.

Раніше Знай.ua повідомляв, Жадан знайшов Притулі місце у новому парламенті: ведучий не тільки на сцені.

Також Знай.ua писав, прийшли відспівати Раду на прощання? Під стінами парламенту зібралися десятки священників.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще