У ДБР оголосили про підозру двом топ-менеджерам банку "Фінанси і кредит". Їм закидають розтрату 2,5 млрд грн.

Зараз в ДБР вирішується питання про обрання запобіжного заходу для керівника управління банку. Про це поінформувала на своїй сторінці в Facebook перший заступник директора ДБР Ольга Варченко.

"Маємо черговий успішний кейс. Відразу скажу - виробництво резонансне. Сьогодні оголосили про підозру двом топ-менеджерам банку" Фінанси і кредит ". Вони, за попередньою версією слідства, перебуваючи у змові з іншими посадовими особами банку, розтратили 2,5 мільярда гривень банку . Також на причетність до злочинної схеми перевіряємо народного депутата України ", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, мова йде про відомого олігарха і народного депутата Костянтина Жеваго, який є основним бенефіціаром банку.

Костянтин Жеваго

За словами заступниці директора ДБР, досудове розслідування встановило, що офшорна компанія в період 2007-2014 років відкрила кредитні лінії в іноземних банках. Згодом, між банком "Фінанси та кредит" і іноземними банками були укладені заставні договори на суму понад 113 мільйонів доларів США, якими український банк поручався за офшорну компанію власними коштами, що були розміщені на кореспондентських рахунках в іноземних банках-кредиторів.

У 2015 році за невиконання зобов'язань офшорною компанією за кредитними договорами іноземні банки стягували з рахунків банку "Фінанси і кредит" саме ті 113 мільйонів доларів. Примітно, що запоруку іноземні банки списали відразу після того, як банк "Фінанси і кредит" було оголошено неплатоспроможним.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте
Показати ще

Розміщення коштів банку "Фінанси та кредит" на кореспондентських рахунках в банках-нерезидентах впливало на ліквідність банку. Хоча мав місце факт штучної підтримки ліквідності банку. Зазначені дії вплинули на платоспроможність банку "Фінанси і кредит".

Відзначається, що матеріали, зібрані слідством, дають підставу вважати, що екс-заступник голови правління банку, начальник одного з управлінь фінустанови і інші топ-менеджери причетні до організації злочинної схеми по розтраті грошей банку.

Колишньому заступнику голови правління інкримінують кримінальні правопорушення, передбачені ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205 і ч. 5 ст. 191 КК України. Керівник управління відповість перед законом за ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України. Зараз в процесі - питання обрання запобіжного заходу і для нього.

Раніше про підозру також було повідомлено п'яти топ-чиновникам банку, двоє з яких зараз оголошено в міжнародний розшук.

Крім того, одному з екс-заступників голови правління "Фінанси і кредит" в липні цього року обрали запобіжний захід - утримання під вартою на 2 місяці з можливістю вийти під заставу в розмірі 232 мільйони гривень.

"Продовжуємо здійснювати слідчі дії, щоб притягнути до відповідальності і інших учасників злочинної схеми. Схему розкрили слідчі Центрального апарату ГБР в активній співпраці з оперативниками департаменту захисту економіки Генеральною прокуратурою України під процесуальним керівництвом Генеральна прокуратура України", - резюмувала Варченко.

Маємо черговий успішний кейс. Одразу скажу – провадження резонансне. Сьогодні оголосили про підозру двом топ-менеджерам...

Geplaatst door Ольга Варченко op Maandag 5 augustus 2019