Михайло Федоров, радник президента України Володимира Зеленського в digital-напрямку, запевнив, що вже під час наступних виборів президента країни, українці зможуть голосувати онлайн за допомогою системи The Vote.

Цю технологію Зе!Команда збирається використати і на місцевих виборах. "Я буду робити все, щоб, можливо, пілотно, можливо, повноцінно, були й місцеві вибори", - сказав Федоров, як повідомляє BBC Україна

Чудові новини!
Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Він зазначив, що спочатку The Vote будуть використовувати в якості платформи для опитування думки громадян.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

У світі зараз є тільки одна країна, де можна голсовать онлайн на парламентських виборах, - це Естонія.

"Зазвичай я завжди голосую онлайн, тому що це зручно. Деякі відносяться до е-виборів скептично. Але мені здається, що там всі 150 разів перепровірено", - розповідає про свої враження Олеся Лагашина, керівниця естонської інтернет-порталу Ukr.Postimees.

Вона каже, що зазвичай проти онлайн-голосування виявляються представники та прихильники тих политическиз сил, чий електорат хоче жити по-старому і боїться інновацій. Онлайн-вибори в Естонії зазвичай програють консерватори і популісти, переважна більшість своїх голосів вони набирають на виборчих дільницях.

В Естонії виборця ідентифікують за допомогою чипированной ID-карти або MobileID. Щоб увійти в систему, потрібно PIN-код. Голос підтверджується електронним підписом, і система сповіщає, що користувач проголосував. В разі чого, можна змінити свій вибір і переголосувати.

В Україні збираються перейняти цей досвід: ідентифікувати людей за допомогою електронної підпису, Mobile ID і, можливо, Smart ID для телефонів. Спеціальний додаток ще дозволить перевірити, чи правильно голос зарахували в центральному изберкоме.

Є приклади інших країн, де голосування автоматизовано. У Швейцарії люди голосують онлайн, якщо громадянин в момент виборів за кордоном. А в Канаді проголосувати через мережу можна на виборах окремих муніципалітетів.

Але поки немає жодної країни з кількома мільйонами виборців, де онлайн-голосування на офіційному державному рівні, а не в тестовому режимі.

Маленької Естонією, в якій виборців всього 887 тисяч, часто захоплюються закордоном, але переймати досвід поки не збираються.

Цікаві факти про досвід інших країн:

  • Франція в 2017 році відмовилася від онлайн-голосування для громадян закордоном, боялися киберопасностей;
  • Електронні вибори на 50% дешевше звичайних, як кажуть експерти;
  • Звичайна версія голсования нікуди не дінеться. Є ті, кому подобається голосувати на дільниці, а також ті, у кого немає інтернету;
  • Онлайн-вибори стануть дуже корисною знахідкою для людей з обмеженими можливостями та тих, хто живе в глибинці.

Нагадаємо, раніше президента обиратимемо незвичайним способом.

Також Знай.uа писав, що слуга народу взяв приклад з Путіна, готує "сюрприз".

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що виборцям подобається, що Зеленський і "Слуга Народу" вже виконують свої обіцянки.