У середу, 14 серпня, Генеральна прокуратура України затримала Юрія Гримчака, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і ВПЛ України, у себе вдома. Його затримали з пакетом, у якому знайшли 480 тис. доларів, повідомляє СБУ. Разом з Гримчаком затримали і його помічника.

Після обшуку квартири, Гримчака доставили Управління спецрозслідувань Генпрокуратури, яким керує ворог Луценка - Сергій Горбатюк. Він займається справою про розстріли на майдані.

Чудові новини!
Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Деталі затримання Гримчака

І, як з'ясувалося, між Гримчаком, який вчинив "звичайне" корупційне преступлние, Горбатюком є зв'язок.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

"Передача коштів проходила, нібито, через довірену особу Гримчака, атошника Олексія Гетьмана, і надалі гроші повинні бути поділені між ним, Гримчаком і ще одним помічником заступника міністра по імені Ігор Овдієнко", - повідомляє телеграм-канал Newsroom.

При цьому, адвокати Гримчака заявляють, що таких грошей у нього не було.

"Грошових коштів там не було – у нього вилучили його власні кошти і там ще якісь кошти, десь про тих півмільйона, що вони розповідають, – ні, не було. Там півмільйона – це були календарики", – заявила адвокат Тетяна Матяш.

Слідство припускає, що гроші повинні були піти на хабар в Мінкульт, щоб "вирішити" питання з забудовниками. Їм потрібно було схвальне висновок від Управління культурної спадщини. Ні одну будівництво без нього почати не можна.

Як каже журналіст Юрій Бутусов, Гримчак просував будівництво "багатофункціонального комплексу громадського призначення" та кафе в Печерському районі на Набережному шосе (буферна зона Печерської лаври).

Інший журналіст, Василь Апасов, повідомляє, що за адресою, який помічений у справі (Набережне шосе, 25) є ресторан Queen, він є власністю російської мережі Bulldozer Group.

"Bulldozer Group - це великий російський ресторанний холдинг, який дуже успішно існує в Росії, Україні, Казахстані, ОАЕ і навіть має ресторан у Гонконзі. Належить це все російському ресторатору Олександру Орлову і його партнерам. Це пояснює, що теоретична хабар в районі 1 млн баксів для такої мережі - реальна, можуть собі дозволити. Ну і вишенькою на торті. Пам'ятаєте, була ситуація, коли журналісти поперлися на весілля до сина Генпрокурора (що я, зізнатися, терпіти не можу), але суть в тому, що вона була в заміському ресторані QUEEN COUNTRY CLUB, який належить тому ж холдингу Bulldozer Group", - говорить Апасов.

Ціна "угоди" склала 1,1 млн доларів. Юрію Гримчаку загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією за статтею "шахрайство в особливо великих розмірах".

"Гримчак використовував свої зв'язки з керівництвом іншого міністерства - Управління охорони культурної спадщини та заповідників Міністерства культури. Дане управління, яке очолює Олександр Єпіфанов, давно відомо торгівлею дозволами на будівництво в історично-цінних місцях, насамперед у Києві, - додає Бутусов. "

В мінкульті, що їх співробітник не мав повноважень схвалювати будівництво. З початку цього року вони в принципі не узгоджують проекти будівництва та реконструкції будівель в історично цінних місцях.

"З 1 січня 2019 року, зі вступом в дію змін до законодавства, у період до затвердження в установленому порядку історико-архітектурного опорного плану Мінкультури не має жодних правових підстав для погодження будь-якого нового будівництва на території історичних місць, в тому числі в Києві", - повідомляє відомство.

Цей факт спростовує те, що Гримчак збирався давати хабар. Тому поки що йому пред'являють тільки шахрайство, так і підозри йому ще не вручили.

Дивно те, що справою Гримчака занимаюься відразу СБУ, НАБУ і Генпрокуратура, департамен спецрозслідувань. Саме цей департамент очолює Сергій Горбатюк. До його слідчим Гримчака привезли після обшуку.

Зовсім не зрозуміло, як справа про хабарі на будівництво пов'язане з людиною, яка займається справою про розстріли на Майдані.

Як до справи прив'язаний Горбатюк

Справою Гримчака має, по ідеї, займатися НАБУ. За словами журналіста Володимира Бойка, справою про хабарі Гримчака займається прокурор Володимир Приходько з Управління спецрозслідувань.

Щоб цим займався саме він, справа Гримчака прив'язали до кримінальній справі по Майдану. Про Грымчаке там не згадують, але є випадок побиття Тетяни Чорновол. Схвалення у справі Майдану отримували не тільки в Печерком суді, але і в Деснянському суді Чернігова.

Адвокати Гримчака повідомляють, що дозвіл на обшук його квартири дав суддя Деснянського суду у Чернігові. Цей суд давав дозвіл на обшук Окружного адмінсуду. І мотивація дозволу на обшук особливо не відрізнялася від справи по Майдану.

Тетяні Мяташ дали подивитися протокол, де йдеться про кримінальне провадження за двома правопорушень.

"Факт вчинення 25 грудня 2013 року на автодорозі Київ – Харків замаху на вбивство з корисливих мотивів на замовлення за попередньою змовою групою осіб Тетяни Чорновіл, а також за фактом вчинення службовими особами Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і переміщених осіб з корисливих мотивів умисних дій", – обозначино в протоколі.

Яким боком до справи Чорновіл - адвокат не може сказати.

Версія, що Луценко ініціював обшук у Гримчака відпадає, так як генпрокурор у досить близьких з ним стосунках. Очевидно, Горбатюк зайнявся Гримчаком без відома Луценко.

Володимир Бойко, журналіст, вважає, що затримання Гримчака - це справа "на замовлення". Ініціювати таке затримання Луценка б не став. Артем Ситник, директор НАБУ, як вважає Бойко, домовився б з Горбатюком. А сам Горбатюк нічого б не сказав Луценко, так як знаходиться з ним в конфлікті.

Гримчака вписали у справу Майдану з однієї простої причини - прокуратура більше не має права вести досудові розслідування. Вона може займатися тільки старими справами.

"Епізод з Гримчаку вписали в "справу Майдану", зареєстрована ще в лютому 2014 (кримінальне провадження №12014000000000046 від 4 лютого 2014) в зв'язку з убивствами, викраденням і порушенням прав учасників акцій протесту в Києві. Саме в ньому фігурує і напад на Тетяну Чорновіл. А щоб виробництво не належало до підслідності НАБУ, епізод було внесено до ЄРДР не за статтею 368 ("прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди посадовою особою") або 369-2 (зловживання впливом") КК України, а за ч. 4 ст. 190 КК України - "шахрайство"", - припускає Бойко.

Хабар, яку хотів отримати Гримчак від забудовників, був і не хабарем, а актом шахрайства, як вважають журналісти. Гримчак все одно не зміг би отримати дозвіл на будівництво. І в управлінні Мінкульту теж ніхто б не зміг вплинути зараз на цей процес.

Швидше за все, Гримчак хотів просто озолотитися на забудовника і обдурити його, накопичити грошей перед оставкой. Існує інформація, що перша хабар дорівнювала 600 тисячам доларів і встиг обміняти в своїх обмінниках. Пізніше ці гроші повинен вилучити слідство і долучити до справи.

Нагадаємо, раніше Гримчак попався на тому, в чому звинувачував партію Зеленського.

Також Знай.uа писав, що Зеленський жорстко притиснув Луценка до стінки, діватися нікуди.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що подружку Садового підловили на мерзеннiй схемою, "дарувала" землю обраним.