13 січня за церковним календарем відзначається Василів вечір (за старим стилем – 31 грудня – переддень Нового року). Свято отримало назву від імені святого Василя Великого – архієпископа, письменника і богослова Кесарії Каппадокійської, пам'ять якого православні віруючі вшановують на наступний день, 14 січня.

Василів вечір 13 січня: головні заборони свята

Василів вечір відзначається народними гуляннями. У цей день люди ходять в гості вітати один одного, носять частування. Господині накривали щедрий стіл, щоб вистачило пригостити всіх знайомих і сусідів. Люди вірили, що це забезпечить сім'ї достаток на цілий рік.

Особливою популярністю користувалися страви зі свинини, тому що святий Василь вважався покровителем свинарів. Крім того, свиня символізувала плодовитість і благополуччя. Наші предки в цей день говорили: «Свинку та борівку для Василіва вечора»; «Не чиста тварина свиня, та немає у Бога нічого нечистого - Василь Зимовий освятить!».

Святковим блюдом вважалося порося, яке символізувало родючість землі та плодючість худоби у прийдешньому році. У Василів вечір їли все найкраще, що було в домі і що заготовлялось заздалегідь.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Народні прикмети на 13 січня

Надмірність під новий рік пояснюється повір'ям, ніби велика кількість їжі в перший день нового року забезпечує прибуток у господарстві на весь рік.

Василів вечір здавна вважається найкращим часом для передбачення майбутнього. Наші предки вірили, що все нагадане в цей час неодмінно збудеться. Також у цей день прийнято було струшувати сніг з яблунь. Робити це потрібно було неодмінно опівночі, щоб яблука вродили.

Також перед вечерею щедрувальники ходять по домівках, співають обрядові пісні, в яких прославляють родину господаря, бажають благополуччя і багатого врожаю. За це вони отримують винагороду у вигляді солодощів і грошей.

Вважається великим соромом не обдарувати колядників. Таким жадібним господарям ряджені посилають «прокляття»: «Дай їм, Свароже, по спині і по пиці. Покарай їх, Перун-батюшка! Порожній їм мішок, дірявий горщик!».

Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.