18 січня православні християни відзначають Водохресний святвечір, а наступного дня – Хрещення – буде останнім святом з різдвяних. Тому сьогодні потрібно підготуватися до Хрещення. А значить необхідно дотримуватися суворого посту, тобто нічого не їсти до певного часу. І звичайно ж, в цей день теж колядують. Якби погода була трохи холодніше, можна було б зібрати сніг, так як є повір'я, що у нього є цілюща сила. Так як перший святвечір був перед Різдвом, то сьогоднішній іноді називають ще Другим Святвечором, Голодною вечерею або Водохресним вечером.

Водохресний святвечір передує святу Водохреща. Тобто люди відзначають момент життя Ісуса Христа, коли його хрестив в Йордані Іоанн Предтеча. А це було явлінням Спасителя Світу і ще згадують про триєдність Господа. У п'ятому столітті свята Різдво і Водохреща розділили, так як вони були одним святом Богоявлення до цього і відзначалися 6 січня. Святвечором назвали день, так як є традиція готувати і їсти кутя в цей день, а Навечір'ям день називають, так як тільки завтра буде головний свято.

Водохресний святвечір, фото: Народна правда
Водохресний святвечір, фото: Народна правда

Чого не можна робити 18 січня

У цей передсвятковий день бажано провести весь час у смиренні, подбати про свою душу, помолитися. А ось сваритися з іншими людьми, та й взагалі лаятися і сердитися, не можна, так як буде вважатися гріхом. Не можна їсти до певного часу, так як цей день пісний. Також заборонено пити алкогольні напої. А ще не можна ставити на стіл на вечерю в святвечір (коли вже можна їсти) парну кількість різних страв. Хоча в народних традиціях збереглися різні обряди, ворожіння і ритуали, але церква забороняє такі речі. Так що якщо ви дотримуєтеся канонів, то утримайтеся від таких дій. І останнє – коли будете набирати святу воду, не можна злитися і думати про погані речі, тоді вода просто втратить свою силу.

Народні прикмети на 18 січня

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Яка погода 18 січня, така ж буде і в листопаді.
  • Якщо цієї ночі дерева вкриті інеєм, то урожай літом буде хорошим.
  • Чисте небо, без хмар вночі обіцяє багатий урожай гороху. А ось якщо зірок не видно, то грибів майже не буде.
  • Ранковий сніг говорить про ранній врожай гречки, а якщо він пішов увечері – буде пізно.
  • Заметіль на Водохресний святвечір, значить прийде і заметіль на Масницю, а також буде хороший врожай.
  • Чутно сильний собачий гавкіт, значить в лісах буде багато дичини.
  • На деревах немає снігу – не варто чекати хорошого урожаю грибів і ягід.

Як повідомляв Знай.uа в Україні дуже мало людей платять податки і працюють офіційно, цим дорікнув Милованов.

Також Знай.uа писав, родимок на тілі теж варто боятися, так як деякі можуть перетворитися на пухлини, але можна їх легко відрізнити.

Нагадаємо, вже завтра будуть відзначати Водохреща, а значить потрібно обов'язково привітати з таким великим святом рідних і близьких.