"Зелений перехід" - це Європейські зобов'язання України, які передбачають поступову відмову від вугілля і перехід до відновлюваних джерел енергії.

Але на шляху до вуглецевої нейтральності держава повинна забезпечити справедливу трансформацію тих регіонів, які і в економічному, і в соціальному аспекті залежать від видобутку вугілля. А таких міст, які залежать від індустрії теплової генерації, в Україні більше 70, це 1,3 млн осіб і 60% надходжень до бюджету.

Програма як регіону в соціально-економічно розвиватися з урахуванням поступової відмови від вугілля розроблена ДТЕК Енерго в партнерстві з органами місцевої влади, українськими та міжнародними громадськими організаціями. Це-концептуальна Дорожня карта Як створити нові робочі місця в альтернативних вугільній галузях та отримати джерела наповнення місцевого бюджету. Програма розрахована на три роки і передбачає понад 40 проектів зі створення робочих місць у різних секторах економіки: від будівництва до сфери послуг.

ДТЕК заявляє, що до 2040 року планує досягти вуглецевої нейтральності і саме тому вже зараз починають брати активну участь у трансфрмації регіонів, де працюють вугільні підприємства компанії. Добропілля стало пілотом. І така програма, на думку компанії, говорить про готовність влади, бізнесу, суспільства розвивати нову економіку країни

"Трансформація відбувається, перш за все, на місцевому рівні - де розуміють специфіку природних ресурсів, структуру економіки, щоб визначити можливості створення нових робочих місць. Досить складне завдання вбудувати нові види бізнесу в регіоні, де більше 100 років видобувалося вугілля. Більше семи років ДТЕК Енерго працював над проектами сталого розвитку міст великого Добропілля. Це дозволило якісно поліпшити міську інфраструктуру, створити інструменти економічного розвитку і дозволило додатково до інвестицій компанії, залучити в місто понад 260 млн гривень. від донорів", - Аліна зуйковська, Керівник проектної групи з трансформації вугільних регіонів, ДТЕК Енерго.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Програму планують виносити на розгляд Координаційного центру зі справедливої трансформації вугільних регіонів на національному рівні. який зараз працює над державною програмою. Це основа, як пояснює Віталій Шевченко, секретар Добропільської міської ради, і зараз починається підготовка детальних планів, інтенсивна робота з експертами і пошук фінансування.

«Ми всі зараз живемо в новій економічній реальності, в якій місцевим громадам необхідно мати різні джерела наповнення своїх бюджетів. Добропілля - це монопромислове місто, де в кожній родині хтось працює на шахтах «Добропіллявугілля». Тому для нас важливо розуміти шлях, по якому з урахуванням специфіки регіону, можливо трансформуватися", - прокоментував Віталій Шевченко, секретар Добропільської міської ради.