Наслідки скандального призначення нового міністра освіти і науки, в голосуванні за якого вбачається факт кнопкодавства, не заставили на себе чекати. Незабаром в залі Парламенту має додатися відеокамер, а також будуть посилені законні "санкції". Та от шалена різниця у розмірі зарплат і пенсій звичайних громадян і "верхівки" влади все ще непокоїть десятки тисяч українців. Як, власне, і впровадження більш дієвих антикорупційних перевірок в рядах чиновників. Які саме оновлення системи пропонують представники народу, аби раз і назавжди вирішити ці проблеми, дізнавалися Знай.ua.

Володимир Зеленський, День Незалежності - фото Андрія Єловікова
Володимир Зеленський, День Незалежності - фото Андрія Єловікова

Зарплата і пенсія – не більше 10 мінімалок

Відповідні вимоги з'явилися в останніх грудневих зверненнях, розміщених на сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України.

Автор електронної петиції № 22/110666 вимагає "Забезпечити встановлення МАКСИМАЛЬНОЇ ЗАРПЛАТИ народним депутатам, чиновникам і суддям в сумі не більше 10 розмірів мінімальної заробітної плати".

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Україна є найбіднішою країною Європи, згідно з даними з нового звіту МВФ. За показником ВВП на душу населення нас обійшла навіть Молдова. Тобто пенсію українських громадян можна ОБМЕЖУВАТИ, а надвисокі зарплати народних депутатів, чиновників і суддів НЕ МОЖНА, хоч Україна є найбіднішою країною Європи? Це ПОРУШУЄ статті 1 та 24 Конституції України. ПРОШУ ВСТАНОВИТИ МАКСИМАЛЬНУ ЗАРПЛАТУ народним депутатам, чиновникам і суддям в сумі НЕ БІЛЬШЕ 10 розмірів мінімальної заробітної плати", – звертається ініціатор петиції Микола Ісаєв.

День Незалежності, Володимир Зеленський - фото Андрія Єловікова
День Незалежності, Володимир Зеленський - фото Андрія Єловікова

Аналогічна пропозиція стосується і пенсій – у зверненні № 22/110642 пропонується обмежити максимальний розмір пенсій суддям до 10 прожиткових мінімумів.

"В Україні судді отримують середню пенсію в розмірі понад 51 тис грн. Таку виплату отримують 3 425 осіб: при цьому, середня пенсія в Україні становить близько 3,4 тисячі, а мінімальна - 1 712 грн. Є також обмеження щодо максимального розміру виплати - не більше ніж 10 мінімальних (тобто 17 120 грн). Однак, судді таке рішення через Конституційний суд визнали незаконним і зараз отримують виплати без обмежень. Тобто, українські судді - це ОСОБЛИВА КАСТА громадян України, яка сама собі встановила завищені пенсії", - пише автор електронного документу № 22/110642, оприлюдненої 24 грудня.

Корупційні перевірки та підвищення прожиткового мінімуму

А практичною нормою серед заходів має стати щорічна перевірка державних чиновників і суддів на детекторі брехні і дозвіл на проведення "хабарницьких" провокацій. Про введення цих антикорупційних положень йдеться в петиції № 22 /110596 "КОРУПЦІЇ НІ".

Автор же електронних звернень №22/110618 і № 22/110652 Іван Бадзилюк пропонує рішенням президента запросити закордонних аудиторів для перевірки алгоритму формування ціни для всіх надавачів комунальних послуг в Україні, а також для визначення чи приватизації держмайна – такого як: облгази, обленерго, заводи, фабрики тощо.

Верховна рада - фото з сайту ВРУ
Верховна рада - фото з сайту ВРУ

Разом з цим, на сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України з'явилося і звернення щодо "осучаснення" прожиткового мінімуму.

карантин в Україні, фото unian
карантин в Україні, фото unian

"Розмір прожиткового мінімуму має відповідати РЕАЛЬНИМ житлово-комунальним ТАРИФАМ та РЕАЛЬНИМ ЦІНАМ на продукти харчування, товари та послуги в перебігу поточного року, бо інакше людина помре. Чому ж тоді при збільшенні розміру житлово-комунальних тарифів та цін на продукти харчування, товари і послуги народного вжитку в перебігу поточного року не зростає своєчасно і розмір прожиткового мінімуму? Це є геноцид українського народу", - зазначає автор петиції № 22/110598.

Чи наберуть дані пропозиції 25 тисяч голосів, необхідних для того, щоб дійти до "столу" президента, та про подальший розвиток подій в країні читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що українці "рознесли" святковий Офіс Президента за живі ялинки та шаурму.