У суботу, 20 лютого, українці та багато інших націй, які з усією душею, серцем і тілом були за світлі зміни в Україні під час Революції Гідності, згадують трагічні події на Майдані. Рівно сім років тому - 20 лютого 2014 року загинуло найбільше активістів Євромайдану.

Відомо, що щорічно 20 лютого, згідно з Указом президента від 11 лютого 2015 року "Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні", в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні.

Меморіал Героїв Небесної сотні
Меморіал Героїв Небесної сотні

Саме в ці дні, сім років тому, під час Революції Гідності, протистояння між українським народом і тодішнім режимом досягло піку. 20 лютого 2014 року загинуло найбільше активістів Майдану. Наступного дня, 21 лютого 2014 року, офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану.

Цього ж дня на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких у жалобних промовах назвали "Небесною сотнею", а під час прощання із загиблими звучала жалобна пісня "Пливе кача", яка стала українським народним реквієм.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Сумний список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року вже налічувалося дев'ять загиблих.

Рідні Героїв Небесної Сотні, фото Громадське
Рідні Героїв Небесної Сотні, фото Громадське

З 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей - 78 осіб, після 20 лютого - ще 20. Крім українців, жертвами режиму Януковича стали білоруси, вірмени та грузини. Всі вони увійшли до Меморіалу борців за українську незалежність - у Небесній сотні.

У той час чинний президент Петро Порошенко посмертно присвоїв звання Героя України 104 героям Небесної Сотні, а трьох іноземців - громадянина Білорусі Михайла Жизневського, Грузії - Зураба Хурція і Давида Кіпіані, посмертно нагороджено орденами Героїв Небесної Сотні.

Раніше повідомляли, президент Зеленський і перша леді вшанували подвиг Героїв Небесної Сотні: "Ми не маємо права забути".

Як повідомляв Знай.uа, Ірина Федишин присвятила пісню героям Революції Гідності: "Прошу в неба й землі".

Знай.uа писав, у мережі показали найвражаюче фото Революції Гідності: "Вже увійшло в історію".