Про це розповів на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

За його словами, автори дослідження аналізували одразу кілька факторів: силу минулих посух у країні, дефіцит води, чисельність населення, площі сільськогосподарських угідь та поголів'я худоби. З'ясувалося, що Україна та Молдова знаходяться в зоні найбільшого ризику посухи. У першу п'ятірку також увійшли Бангладеш, Індія та Сербія.

"Науковці кажуть, що через зміни клімату Україна переходить в зону надвисоких температур і аномальних погодних явищ. Потепління разом з недбалим та неефективним господарюванням сьогодні створює велику загрозу для земельних та водних ресурсів. Вже за 30-40 років нам загрожує опустелювання чималої частини усіх територій", - сказав Костянтин Яловий.

Він зазначив, що за запасами прісної води, Україна на 32 місці серед 40 країн Європи та на 111-му серед 195 країн світу. Лише 4% площі нашої країни займають водойми, і їх кількість постійно скорочується. В першу чергу на це впливає потепління - за останні 10 років кількість опадів в Україні влітку зменшилася на 15-27%.

За словами Ялового, неефективне сільське господарство, яке є основним споживачем води, також є причиною виснаження ґрунтів. Так, розораність земель в України є однією з найвищих у світі та досягає понад 54% території, що призводить до деградації земель. Також за даними Мінекології 13 млн га сільськогосподарських угідь зазнають згубного впливу водної ерозії, понад 6 млн га піддаються вітровій ерозії, до 20 млн га охоплені пиловими бурями.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

"Все разом це призводить до опустелювання України. Якщо сьогодні терміново не почати вживати заходи для протидії цьому процесу, наступне покоління українців буде рости на мертвій землі", - додав Костянтин Яловий.