Наближається одне з головних свят для мільярдів католиків і протестантів з усього світу - Різдво.

Це найвеселіше, найпопулярніше і гаряче очікуване свято для дітей і дорослих, до якого більшість готується задовго до настання святкового вечора.

У цій статті ми розповімо про те, коли відзначається Католицьке Різдво і чому його дата відрізняється від тієї, що прийнята у православних, а також вивчимо його історію і найнезвичайніші традиції з різних країн світу.

Дата свята: коли відзначають Різдво католики?

Католицьке Різдво відзначається 25 грудня. За святковими столами представники західної культури і західної гілки християнства сідають вже 24 грудня - на Святий вечір.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Настільки велика різниця в календарі обрядових свят між католиками і православними пояснюється тим, що перші дотримуються григоріанського, а другі - юліанського.

Всупереч розхожій теорії, у католиків не прив'язують своє Різдво до місячним календарем, а дотримуються традиційних календарних норм.

Історія Різдва

Різдво: джерело: YouTube
Різдво: джерело: YouTube

Про те, що Різдво буде відзначатиметься 25 грудня кожного року, католики домовилися ще в п'ятому столітті за результатами так званого Третього Вселенського собору.

Таким чином, грудень є самою радісною, очікуваною, але при цьому, - найбільш метушливим ​​часом, вже більше півтора тисячі років.

Витоки свята Різдва добре відомі кожному. Детальніше про народження Сина Божого - Ісуса Христа можна дізнатися в чотирьох визнаних церквою Євангеліях. Якщо ви не хочете витрачати свій час і сили на вивчення складних церковних текстів, то ви можете дізнатися більше про свято Різдва в художніх чи документальних фільмах.

Традиції та особливості свята

Різдво: джерело: YouTube
Різдво: джерело: YouTube

Різдво - найважливіше і найбільш популярне свято західного світу, з яким не може зрівнятися жодне з інших свят, включаючи Великдень, який де-юре є головним днем ​​у християнстві.

25 грудня істинний католик зобов'язаний відвідати відразу ж три літургії, які повторюють хід Віфлеємської зірки, що сповістила про приход Спасителя на землю. Таким чином, католики святкують Різдво три рази - вранці, вдень і ввечері.

Є у католиків свої особливі символи Різдва, які з різних причин так і не були перейняті православними:

Адвент-вінок

Головний символ католицького Різдва роблять з лап їли, прутів і дерев'яних гілок. Сам вінок покликаний показати, що свято є сімейним, так як він символізує членів родини і вішається на вхідні двері. Таким чином, гості відразу розуміють, що в цьому будинку живе ціла сім'я, яка відзначає Різдво.

Свічки

Один з головних символів Різдва - це свічки. Мова йде не про традиційні церковні свічки, а про декоративні вироби - червоні, білі ті, що прикрашені різними орнаментами.

Свічки покликані дати відчуття спокою і захищеності і відродити на мить атмосферу біблійних часів і епохи раннього християнства, коли наші предки вперше відзначали народження Христа.

Шкарпетки для подарунків

Популярна святкова традиція на Заході, яка завойовує ще більше шанувальників і в нашій країні. Різдво - не тільки релігійне, а й світське свято, головним героєм якого є Санта-Клаус.

Покровитель всіх дітей, який згідно з міфами дарує слухняним дітлахам подарунки на Різдво, залазить в будинки через камінні труби і залишає свої подаруночки під ялинкою або в спеціально розвішаних над каміном носочках.

Сам звичай класти подарунки в шкарпетки відноситься до вікторіанської епохи. Саме тоді виникла легенда про те, що Санта Клаус, пролітаючи над одним із будинків, зронив пару золотих монет - і вони прямо через димохід впали в носок, який сушився над каміном. З тих пір в різдвяну ніч прийнято розвішувати шкарпетки в очікуванні подарунків.

Даній традиції слідує і Україна, в якій святковий сезон відкривають вже з середини листопада.

Настає свято і в Україні. У 2020 році вітати один одного з Різдвом будуть мільйони католиків, греко-католиків і протестантів. У цей день віруючі дарують один одному подарунки, зустрічають разом різдвяну зірку, яка буває лише раз році і починають святкувати народження Спасителя.

Справляють свято і ті, хто вважає себе православними. Дарувати подарунки в нашій країні можна вже з 24 грудня, оскільки свято є державним вихідним днем ​​в нашій країні вже протягом довгих років. У 2020 році вихідний буде справлятися відразу ж чотири дні поспіль.