Щорічно в грудні православні та греко-католики святкують одне з найбільш довгоочікуваних зимових свят — День святого Миколая. У 2020 році він за традицією святкується 19 грудня. Вже давно ні у кого не виникає питання, коли дарувати дітям подарунки на Микола.

За переказами щороку в ніч з 18 на 19 грудня Святий спускається на землю і приносить дітям сюрпризи. Микола може покласти подарунок в носок або чобіток.

Які ще існують традиції свята, і що можна і не можна робити в цей день — читайте в даному матеріалі.

Історія і традиції свята

День святого Миколая 2020
День святого Миколая 2020: фото facebook

Святий Миколай — один з найпопулярніших святих східних і західних церков. Про нього мало що відомо, крім того, що він був єпископом міста світи (нині в Туреччині) в 4 столітті і, ймовірно, народився в Патарі. Легенди про його добрі справи, особливо по відношенню до дітей, і про чудеса, пов'язані з ним, незабаром поширилися по Європі. В Україні культ святого Миколая, ймовірно, був введений єпископом Єфремом. За літописами на честь святителя Миколая в Києві була побудована церква ще за часів князя Ігоря.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

В українській народній традиції є дві постаті, відомі як Святий Миколай. Перше — «весняний МИКОЛА "» його свято відзначається 22 травня). А друга — «зимовий Микола» — 19 грудня.

Весняний Микола здавна вважався покровителем землеробства. Говорили, що він гуляв по землі, оглядаючи тільки що засіяні поля,» сушив занадто вологі місця і зволожував пересушені " після зими. Під час свята домовласники виводили коней в поля на першу ніч пасовища, стригли овець і сіяли гречку. Святий Миколай був покликаний захищати худобу від вовків, і його ім'я часто з'являлося в молитвах пастирів. Він також був покровителем молоді, особливо сиріт і бідних дівчаток. Останнім він допомагав зберігати цнотливість і шукати чоловіка.

Українські козаки вважали святителя Миколая покровителем морів. Вирушаючи в море, козаки здійснювали церковну службу в його честь і несли ікони з його зображенням. Вони молилися цим іконам про порятунок, якщо потрапляли в сильний шторм.

День святого Миколая 2020
День святого Миколая 2020: фото facebook

За народним переказом, Старий Микола приніс перший сніг»струснувши бороду". Його вважали покровителем прядіння, і на його свята до церкви часто приносили пряжу і нитки, «щоб додати йому бороди». На Західній Україні дітям напередодні свята вручали подарунки.

Святий Миколай часто з'являється в гімнах і легендах. В Україні іконами з його зображенням дуже дорожать-їх можна знайти практично в кожному будинку. Його ікона також займає важливе місце в іконостасах, зазвичай поруч з Ісусом, Богородицею або покровителем церкви. В Україні святитель Миколай був настільки популярний, що з часом йому стали приписувати «функції» інших святих (наприклад, святого Михайла Архангела, святого Андрія, святого Георгія і святої Варвари).

День святого Миколая 2020
День святого Миколая 2020: фото facebook

Є відомості, що в княжу епоху українці здійснювали паломництво до мощів святителя Миколая в барі на півдні Італії (куди вони були доставлені в 1087 році італійськими моряками). Ця традиція була відроджена в 1953 році українськими емігрантами з ініціативи архієпископа Івана Бучка.

Що обов'язково потрібно зробити в День святого Миколая

У цей день віруючі люди повинні обов'язково сходити до церкви і помолитися. 19 грудня найкраще почати з ранкової служби.

День святого Миколая 2020
День святого Миколая 2020: фото facebook

Наслідуючи приклад Миколи Чудотворця, в цей день необхідно допомагати близьким, роздавати милостиню, але не афішувати це.

У цей день дорослі шанують Миколая Угодника і кладуть дітям під подушку невеликі подарунки. Найчастіше прийнято дарувати солодощі: цукерки, шоколад, пряники. Або можна зробити більш оригінальний подарунок на ваш розсуд: Можливі варіанти подарунків: настільні ігри, конструктор, книги. Ваша дитина отримає не одну хвилину щастя.

День святого Миколая: джерело: YouTube
День святого Миколая: джерело: YouTube

Але перш ніж дарувати подарунок, варто заздалегідь познайомити дитину з легендою про доброго Святого. При цьому акцентуйте увагу на безкорисливості його діяльності. Так діти зрозуміють, що робити добро і дарувати подарунки не менш приємно, ніж їх отримувати.

При бажанні сюрприз можна зробити і дорослим: коханій людині, дівчині, батькам, мамі. Наприклад, для дружини вельми корисним подарунком може стати книга з унікальними рецептами, яку вона не раз використовує при складанні святкового меню.

День святого Миколая 2020
День святого Миколая 2020: фото facebook

Подарунки потрібно покласти вночі, щоб вранці людина прокинулася і знайшла під подушкою презент від Миколая.

Наші предки завжди веселилися в День Миколая, влаштовували гуляння, накривали пишний стіл, запрошували гостей. Це веселе свято, тому 19 грудня потрібно проводити в радості і веселощі.

У давні часи День святого Миколая був днем примирення - »на Микольщину клич друга, клич і ворога, обидва будуть друзями".

Ще однією традицією в цей день є випічка медових коржів і пряників, які називають «Миколайчики». Ними пригощають дітей.

День святого Миколая 2020
День святого Миколая 2020: фото facebook

До Дня святого Миколая потрібно встигнути повернути всі наявні борги. В іншому випадку весь наступний рік ви будете відчувати фінансові труднощі і не зможете заробити грошей.

Народні прикмети на 19 грудня

Коли зима до Николина дня слід замете, дорозі не стояти.

Смуток в день Миколая приносить суворі морози.

Якщо перед днем ніколи випав іній — буде хороший урожай вівса.

Хвали зиму після Ніколіна дня.

Скільки Нікола зимовий дасть снігу, стільки Нікола весняний дасть трави.