У будь-якій країні витрати людиною коштів на освіту мають відбуватися на раціональній основі – заради отримання більших доходів у майбутньому.

Про це нагадує освітній експерт, заслужений вчитель України Віктор Громовий у своєму блозі.

"Знову "за рибу гроші": з подачі урядовців піднявся ґвалт на тему, скільки можна підвищувати зарплату тим вчителям, які й так «ні за що» отримують чималі гроші. Доведеться нагадати елементарно прості речі: у будь-якій країні витрати людиною коштів на освіту мають відбуватися на раціональній основі – заради отримання більших доходів у майбутньому. Тож сумарні додаткові доходи у майбутньому, пов’язані з наявністю вищої освіти, повинні суттєво перевищувати сумарні витрати на здобуття цієї освіти.", - пише він. Віктор Громовий

День студента 2020
День студента 2020: Facebook

За його словами, у нас сумарні витрати на здобуття вищої освіти та втрачена вигода включають п’ять головних складових:

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще
  1. Витрати на підготовку до вступу (оплата праці репетиторів, придбання необхідних посібників тощо).
  2. Прямі витрати у вигляді плати за навчання (у випадку, якщо мова йде про контрактне навчання).
  3. Непрямі витрати на придбання технічних засобів навчання (ноутбуку, смартфону тощо), купівлю навчальних посібників, неофіційні витрати (на «подарунки», ремонт аудиторій тощо).
  4. Непрямі витрати на забезпечення власної життєдіяльності у період навчання (винаймання житла, проїзд, харчування тощо).
  5. Втрачений заробіток за роки навчання.

Автор розповів, що один місцевий фермер з Центральноукраїнського регіону прорахував вартість диплому своєї доньки, яка влітку закінчила престижний столичний університет і має тепер фах вчительки англійської та німецької мови.

Він зауважив, що дівчину протягом двох років муштрували репетитори, вона "не дотягнула пів бала" до безкоштовного навчання (державного замовлення), і їм довелося йти на контракт. П'ять років вони винаймали квартиру в Києві та оплачували харчування, одяг, проїзд тощо. У результаті сім'я витратила за два роки підготовки і п'ять років її навчання півтора мільйона гривень, що становить понад 50 тисяч доларів.

Школа, скріншот: YouTube
Школа, скріншот: YouTube

Віктор Громовий спробував порахувати сумарні додаткові доходи від вищої освіти у випадку, якщо ця випускниця піде працювати вчителькою англійської мови у якусь київську школу. За його словами, сім’я опиняється винятково у мінусах. Адже у випускниці немає ані найменших шансів принаймні компенсувати витрати аж до самісінької мізерної вчительської пенсії.

"Невже "окупність" педосвіти полягає лише в тому, що вона є довічною гарантією від викрадення з метою викупу?! "Так скажите, ради осьминога, для чего учиться?" Адже можна, порахувавши таку "окупність" педагогічної освіти, відразу після школи стати, наприклад, кондуктором трамваю і мати від 8000 грн. Як ви гадаєте, чи пішла та "Галя балувана" працювати до школи з дипломом педуніверситету, ректор якого є одним із найбільш відомих "агентів змін"!? Запитання, звісно, риторичне. Бо "Галя балувана", але не дурна...", - додав він. Віктор Громовий

Громовий наголосив, що у всьому світі і навіть в Африці термін окупності інвестицій на власну освіту складає приблизно 3 роки, а після цих "компенсаційних" трьох років, людина вже працює винятково "на себе", отримуючи чистий дохід від своїх інвестицій у власне заможне майбутнє.

школа / скріншот з відео
школа / скріншот з відео

Нагадаємо, помер мер Харкова Геннадій Кернес, - Павло Фукс. Від наслідків коронавірусу помер очільник Харкова Геннадій Кернес. Така інформація з'явилася у четвер, 17 грудня. Геннадію Кернесу був 61 рік.

Як повідомляв портал "Знай.ua", СБУ схилила голови через загиблих на Донбасі побратимів: найкращі снайпери віддали життя за Україну. 1 грудня виповнився рік з дня загибелі двох Героїв України

Також "Знай.ua" писав, росіяни знову спробували привласнити український борщ: "Сало також стане нашим". Українці висловили свій гнів з цього приводу