Уряд реорганізував систему роботи з викликами карет швидкої допомоги: тепер усі звернення розділили на чотири категорії.

Про це розповіла під-час брифінгу 18 грудня заступниця міністра охорони здоров'я Ірина Садов'як.

Тепер швидка приїде тільки у окремих випадках, а швидкість прибуття лікарів має враховувати відповідну гостроту стану пацієнта. У більшості ж з ситуацій людині просто нададуть телефонні консультації.

Усього передбачено чотири категорії викликів

1. Критичний стан — зупинка дихання, значна втрата крові та інші ситуації, за яких будь-яке зволікання є небезпечним для життя. Час прибуття бригади парамедиків не має перевищувати 10 хвилин.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

2 Екстрений стан — це випадки, коли несвоєчасне надання медичної допомоги може призвести до різкого погіршення стану здоров'я: наприклад, порушення свідомості, зокрема підозра на інфаркт чи інсульт. У такій ситуації медиків мають очікувати біля 20 хвилин.

3. Неекстрений стан — пацієнт не у критичному стані, але потребує огляду медика. Це може бути підвищення артеріального тиску, яке не несе загрози, підозра на пневмонію тощо. На такі виклики лікарі виїздитимуть, якщо без цього неможливо обійтись. Але виконуватиме такі виїзди не та бригада, що виїжджає на екстрені та критичні.

Швидка допомога, фото: скріншот з відео
Швидка допомога, фото: скріншот з відео

4. Непрофільні випадки — коли людина не потребує огляду медика. Диспетчер може надати рекомендації дистанційно, залучивши лікаря екстреної допомоги, або порекомендувати звернутися до сімейного лікаря.

Цікаво, що тепер не передбачається різниці в часі очікуванні медиків у містах та у сільській місцевості: за словами заступниці міністра, невідкладні стани протікають однаково в усіх, тому нормативний час прибуття допомоги має теж бути однаковим.

Нагадаємо, у Києві "герой парковки" став на шляху швидкої допомоги - "Я тут живу, мені треба!"

Як повідомляв портал Знай.ua, На Прикарпатті вбиті дороги Шмигаля паралізували швидку: "Як рятувати людей?".

Також Знай.ua писав, На Хмельниччині медики ледь не вбили молодого хлопця під носом у копів.