Міністерство у справах ветеранів очолила друга в історії України жінка-генерал та контррозвідниця СБУ Юлія Лапутіна.

Верховна Рада 16 грудня звільнила з посади Сергія Бессараба, а 18 грудня проголосувала за призначення генерал-майора СБУ Юлії Лапутіної міністром у справах ветеранів.

Що відомо про нову міністерку

Юлія Лапутіна, фото: mil.in.ua
Юлія Лапутіна, фото: mil.in.ua

За освітою Юлія Лапутіна педагог та психолог, має ступінь кандидата психологічних наук.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Займалася спортивною стрільбою. У Службі безпеки України Лапутіна з 1992 року, почала службу у відділі контррозвідки як оперуповноважена.

Після створення в 1994 році антитерористичного центру СБУ "Альфа" Юлія Лапутіна була старшим офіцером Центру спецоперацій по боротьби з тероризмом. Зокрема брала участь в операції з протидії проросійським сепаратистам у Криму ще в 1994 році.

Згодом стала заступником командира "Альфи".

У квітні 2014 році Юлія Лапутіна була у складі першої групи СБУ, яка висадилася у Краматорському аеропорту, що був фактично оточений противником.

У Краматорську Лапутіна займалася контактами із проукраїнськими активістами, розвідкою і передачею даних до Києва. Вона також вела переговори з місцевими прихильниками терористів, які збиралися штурмувати українські блокпости. Завдяки цьому, штурму вдалося уникнути.

Юлія Лапутіна з весни 2014 року перебувала в зоні АТО (на фото вона в Авдіївці)
Юлія Лапутіна з весни 2014 року перебувала в зоні АТО (на фото вона в Авдіївці)

Пізніше Юлія Лапутіна стала заступницею начальника департаменту СБУ контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки й відповідала за протидію пропаганді.

"В умовах гібридної війни саме комунікація сектору оборони з громадянським суспільством та взаємна довіра є запорукою нашої стійкості", - вважає контррозвідниця.

Станом на травень-червень 2017 року у Лапутіної було звання полковника СБУ,

Пані Лапутіна давно займається реабілітацією ветеранів АТО. Під час виступу у залі вона говорила про велику проблему постравматичного синдрому ветеранів та самогубств.

Пані міністр говорила про свої плани допомоги ветеранам і в якийсь момент навіть розплакалась.

"Я добре пам'ятаю, якою була армія в 2014 році. Коли у квітні 2014 ми входили у Краматорський аеропорт, який був в облозі. Скільки добровольців покинули мирне життя та пішли на захист держави. Ми тепер маємо підтримати людей, які пройшли війну. Я прожила з ними багато, я бачила, що таке війна. Це дуже чутливе питання", - заявила пані міністр.

У березні 2020 року Лапутіна отримала звання генерал-майора. Вона стала другою жінкою в історії України, яка отримала військове звання генерала.

Нагадаємо, парламент оновив урядову "верхівку"

Як повідомляв портал Знай.ua, вдруге в історії України жінка отримала генеральське звання

Також Знай.ua писав, першою жінкою в Україні, яка отримала звання генерал-майора стала Людмила Шугалей, начальниця Військово-медичного управління СБУ