У Великобританії виявили новий штам коронавірусу, який на 17 мутацій відрізняється від початкового. Про всі нюанси розповів відомий генетик Олександр Коляда у своєму Facebook.

Новий штам відрізняється на 17 мутацій, частина з яких зачіпає самий делікатний ділянку - s білок вірусу, який зв'язується з людським рецептором і відповідає за проникнення вірусу в клітину. Його виявили вже у Великобританії, Данії, Нідерландах та Австралії.

"Слова "мутація", або числа (17) не треба боятися. З 30 000 букв генома коронавірусу в усьому світі мутувало вже 2/3. Не одночасно, але в різних місцях у всьому світі ми можемо зустріти вже 2/3 тих варіацій вірусу, які могли б статися. Якби серед них були ті мутації, які дають вірусу принципово нові властивості, ми б вже їх могли знайти", - пише Коляда.

Коронавірус, фото з відкритих джерел
Коронавірус, фото з відкритих джерел

Генетик розповів, що поки що мало відомо про новий штам і всі дії з ним спрямовуються на те, щоб вивчити і запобігти потенційним загрозам. Так, імовірно він виник у вересні.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

"Є непрямі дані, які говорять що він поширюється швидше звичайного. Чому непрямі, тому що це ще треба довести. Подібна історія була з мутацією D614G, яка також входить в 17 відмінних рис цього штаму, але виникла ще навесні. Вона швидко поширилася в багатьох країнах Європи, що могло бути пов'язано з її підвищеною схильністю до поширення (трансмісивністю). Але потім вчені показали що такої властивості у мутації, мабуть, немає, і вся справа в ефекті засновника – хто перший в закриту країну прийшов, том там більше і розмножився. Поки всі дані говорять про те, що новий штам поширюється на 71% швидше ніж інші", - пише фахівець.

Вченим також вже відомо про підвищене навантаження цього штаму. Тобто при аналізі даного вірусу в тканинах людини кількісно більше, ніж при інфікуванні іншими штамами. Поки що немає даних про те, яким виявиться цей варіант – з підвищеною вагою захворювання і смертністю або без них.

"У новому варіанті є мутації в білку шипа, на які націлені три провідні вакцини. Однак вакцини провокують нас виробляти антитіла на багато ділянок в цьому білку, тому малоймовірно, що одна зміна зробить вакцину менш ефективною", - стверджує генетик.

Нагадаємо, мутація вірусу виявилася набагато заразнішою, Країна вводить жорсткий локдаун.

Як повідомляв Знай.uа, коронавірус мутує, виявлений новий вид, що заражає набагато швидше.

Також Знай.uа писав, що коронавірус мутував і став на 70% небезпечнішим, офіційна заява уряду.