Новообрана президентка Молдови Мая Санду під час інавгурації перейшла на українську мову.

У четвер, 24 грудня, в столиці Молдови Кишиневі в Палаці Республіки пройшла церемонія інавгурації президента Маї Санду.

Основну частину промови Санду виголосила державною мовою Молдови – румунською. Але під час інавгурації новообрана президентка, звертаючись до українців, які проживають в Молдові, перейшла на їхню рідну мову.

"Я буду голосом людей і буду вимагати від відповідальних державних установ вирішувати проблеми громадян", - сказала Санду українською.

Санду також сказала кілька фраз гагаузькою, болгарською та російською мовами. В цілому звернення полягало у тому, що вона на президентському посту буде діяти в інтересах усіх громадян Молдови.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

"Я діятиму в інтересах всіх громадян, щоб вселити їм упевненість у завтрашньому дні. Обіцяю, що поважатиму всіх громадян. Я ваш президент, і ви можете на мене розраховувати", – сказала вона.

Зазначимо, що згідно з даними перепису 2014 року, в Молдові проживають 6,6% українців, при цьому українську мову назвали рідною майже 4% населення країни. Однак ця статистика не враховує населення непідконтрольного Молдові Придністров’я. В даному регіоні за підсумками перепису 2015 року майже 23% мешканців назвали себе українцями.

Звернення Санду можна почути на відео з інавгурації.

Нагадаємо, Санду хоче зміцнити відносини з Україною

Як повідомляв портал Знай.ua, у столиці Молдови в серпні тисячі людей вийшли на протест проти політики уряду, який очолює Демократична партія.

Також Знай.ua писав, Вища судова палата Молдови визнала рішення Апеляційної палати про невизнання результатів виборів мера Кишинева.