Різдво - найважливіше християнське свято. Історично склалося, що в Україні прийнято святкувати народження Христа двічі, за різними календарями. За григоріанським календарем, свято відзначається 25 грудня, а за юліанським - 7 січня.

Прийнято, що Православна церква України орієнтується на старий юліанський календар, через що датою православного Різдва вважається 7 січня, а католицького - 25 грудня.

Рождество: источник: mygazeta.com

З 2017 року Україна на державному рівні святкую обидва свята, оскільки в нашій країні живуть мільйони католиків і греко-католиків, для яких Різдво - вкрай важлива подія.

Однак, через календарну невідповідность між обома конефісіямі, святкувати народження Господа можна, як 25 грудня, так і 7 січня.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Не дивлячись на суперечності, католицьке Різдво - один з найважливіших днів у календарі. Його варто проводити в колі сім'ї або наодинці, а також виконувати певні ритуали і відповідати певним нормам поведінки.

У цій статті ми розповімо, що можна, а чого не можна робити на Католицьке Різдво, які заборони і традиції на цей день.

Історія свята

рождество: источник: delo.ua

Встановити датою святкування Різдва Христового 25 грудня було вирішено в далекому 431 році на Третьому (Ефеському) Вселенському церковному соборі. Таким чином традиція святкування Різдва має тисячолітню історію.

Згідно православним традиціям, перша зірка, що з'явилася в ніч на 25 грудня, символізує собою народження Спасителя.

Нагадаємо, що в Біблії написано, що Ісус народився в печері, де від поганої погоди ховалась худоау. Саме тварі божі на правах безгрішних створінь і отримали право першими побачити Сина Божого.

Вітали Спасителя і пастухи, які першими прийшли до печеру і вклонилися божественному немовляті. Знали про народження Ісуса і волхви, які знайшли місце його народження по зірці і вітали його, принісши спеки - смирну, золото і ладан. Саме сцена вітання Христа волхвами і є одніжю з головних символів Різдва, а тематичні ілюстрації з'являються по всій планеті безліч століть - на вітражах, на картинах, в скульптурі, в кіно і анімації.

Традиції на католицьке Різдво

Рождество: источник: kavkaz-uzel.eu

Дотримання суворого посту. На свято всі віруючі дотримуються суворого посту, а в переддень свята вживають в їжу лише зерна пшениці або ячмінь, які відварюються у воді або приправляються медом. Вживати в їжу можна все.

  • Різдво потрібно зустрічати в колі сім'ї, якщо такої можливості немає, то в церкві або у друзів;
  • Прикрасьте будинок. Використовуйте християнські символи і не зловживайте продуктами, створеними сучасними маркетологами: Санта Клаусом, оленями і ельфами;
  • Помоліться перед молитвою. Читати слово боже необхідно в порядку старшинства;
  • Формуйте стіл з пісних страв. Подавайте на стіл овочі, фрукти, горіхи, мед, родзинки і різні види риби, які є символом достатку;
  • Колядки католики співають в ніч перед Різдвом і на наступний день;
  • Прийнято переодягатися і ходити по домівках, просячи про частування. Відзначимо, що католицька церква не вітає дані ритуали, вважаючи їх відлунням язичництва.

Заборони на Католицьке Різдво: чого не можна робити в цей день

рождество: источник: thebeijinger.com

Не можна одягати старий одяг;

  • Заборонено чорний колір, який вважається символом бідності і нещастя;
  • Не економте на святі: чим яскравіше і смачніше проведеш Різдво, тим успішніше рік буде для всієї родини;
  • Категорично заборонено працювати;
  • На Різдво не виносять сміття з квартири, так як вважається, що в цьому випадку з будинку йде благополуччя і успіх;
  • Не сваріться, особливо з членами сім'ї. Порушення правила призведе до чвар весь наступний рік;
  • Не шийте на Різдво;
  • Відмовтеся від ворожіння. Ритуал разращен на дванадцятий день Святок і до Водохреща;
  • Займіться благодійністью, оскільки це богоугодна справа.
  • Відмовтеся від полювання, так як природа в цей день також святкує народження сина божого.