У католицького святкування свої особливості. Народи, які відзначають Католицьке Різдво, дотримуються суворого посту. Якщо вам цікаво дізнатися традиційні прикмети католиків, в яких країнах його відзначають, ця стаття познайомить вас із історією та традиціями цього релігійного свята. Дізнайтеся, з якого числа католики починають поститися. Як прийнято у них накривати святковий стіл? І чи прийнято в них що-небудь дарувати?

Історія католицького Різдва: коли та як свято відзначають?

Для католиків Різдво - одне з найголовніших свят року. Дата святкування - 25 грудня. Православний Святвечір відзначається 6 січня. У людей, що живуть за Григоріанським календарем, прийнято вважати, що 25 числа у Віфлеємі народився Ісус. Однак точна дата народження Христа невідома.

Богослужіння на католицьке Різдво
Богослужіння на католицьке Різдво

Коріння Католицького Різдва йдуть у глиб століть. Як і православне, католицьке відноситься до найдавнішої дохристиянської культури. Перші згадки про Католицьке Різдво датуються IV століттям. Число країн світу, в яких відмічається католицьке Різдво Христове – понад 145: Азербайджан, Океанія, Андорра, Бельгія, Єгипет, Бразилія, Італія, Кіпр, Куба, Марокко, ОАЕ, Нідерланди і т.д.

Цікаво, що різдвяні звичаї християн і католиків багато в чому схожі. Але і Християнське, і Католицьке Різдво все-таки мають свої особливості. А ось із Новим роком у католиків не вітають один одного, так як ми. І не відзначають його настільки пафосно.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

У них набагато більше значення відіграє саме Різдво. Починаючи з 20 грудня, католики починають готуватися до свята. Поститися та каятися в гріхах - ще за місяць до Католицького Різдва. Час суворого посту і покаяння у них називається Авента.

Про народження Ісуса їм сповіщає перша зірка, яка з'являється на небі в ніч 24 грудня. Нічна служба - вігілія - дуже урочиста. Святкують саме свято прихильники Католицького Різдва протягом восьми днів: із 24 грудня по 1 січня. Цей період у них традиційно називають «октава».

У католиків не прийнято в ці дні сидіти та відзначати свято в ресторанах. Адже воно присвячене апостолам католицької церкви та пам'яті великомучеників. Вони постять, читають молитви. І кожен день є свої певні суворі правила. Так, 26.12 у них - День пам'яті Св. Стефана, 27.12 - апостола Іоанна Богослова, 28.12 - Св. Невинних Немовлят Вифлеємських.

Давня традиція того, що католики благословляють своїх дітей саме 24-25 грудня пов'язана з тим, що колись дітей-немовлят чоловічої статі, які народилися в ці дні, вбили. Цар Ірод віддав наказ про їхнє знищення, намагаючись покінчити таким чином із новонародженим Ісусом.

Католицьке Різдво у Львові
Католицьке Різдво у Львові

30.12 католики вшановують Марію та Йосефа, батьків Ісуса. 1.12 урочисто святкують День Пресвятої Богородиці. Головна Пастирська служба проводиться в Римі. Сюди з давніх часів - ще з 1978 року з'їжджаються багато католиків.

В Україні в 2018 році Католицьке Різдво відзначається 25 грудня. Воно включено в офіційні свята країни з 2017 року. То давайте дізнаємося, як відзначають свято у Львові, Києві та українських містах.

Католицьке Різдво в Україні

Справжні католики, в якій би країні не перебували, відзначають Католицьке Різдво в сімейному колі. Йдуть до храму на службу, потім слідує різдвяна католицька трапеза. Щоправда, родина, збираючись за святковим столом, не їсть смаколики, а вживає пісні легкі страви. У католиків надмірностей на столі ви не побачите.

Робочий день в Україні починається 26 грудня. Католицьке Різдво у Львові відкриває двері в чарівництво казки. Тут свято відзначається за західними та східними традиціями одночасно. Вранці про народження Ісуса сповіщають дзвони. У католицьких костелах йде святкова літургія.

В українських католицьких храмах пройдуть особливі літургії. Їх буде три: нічна, меса на зорі та денна. Католики шанують Бога тричі: вночі - Бога Отця, на зорі - народження Бога-Сина, вдень - появу Бога-духа. Українське католицьке свято Різдва також триває вісім днів.

Католицьке Різдво
Католицьке Різдво

Із Католицьким Різдвом прийнято вітати словесно. Можна вибрати гарне привітання та адресувати людині, яка вірна Католицькому Різдву. Як варіант - відправити знайомим католикам музичні вітальні листівки. За бажанням дарують найрізноманітніші подарунки.

У Львові, Києві та інших великих містах України будуть організовані до свята ярмарки. Нудно тут нікому не буде. У якості подарунків тут можна буде придбати воскові свічки, авторські дерев'яні іграшки та інші цікаві вироби. У Києві пройде вертеп-постановка.

24 грудня біля головної міської ялинки пройде Католицький Святвечір. Рух у районі Софіївської площі, де пройдуть всі святкові заходи, буде перекрито. У столиці в передноворічні та різдвяні дні гостей міста та місцевих жителів чекає стилізований поїзд бажань «Полярний експрес». А ще - місто Розваг із каруселлю заввишки сорок метрів.

Дві площі з'єднає величезна світлова конструкція «Магічна тунель». Пізніше, коли Католицьке Різдво і піст будуть вже позаду, прихильники католицької віри зможуть розважитися, подивившись цікаві вистави та відвідавши ярмарок. І зробити красиві фото на тлі всього цього позитиву.

Католицьке Різдво
Католицьке Різдво

Різдвяну православну зірку українці чекають 6 січня. У нас у країні прийнято готувати Святу вечерю із дванадцяти страв, організовувати Вертепи та ходити колядувати від хати до хати. Цікаво дізнатися, що роблять католики? Адже у них є, виявляється, особливі суворі правила. І дещо їм робити категорично не можна! Давайте докладніше про все це дізнаємося.

Традиції католиків: що вони їдять, роблять і чого їм не можна?

В останній день Католицького Різдвяного посту прийнято дуже строго поститися. У Святвечір усі 12 страв на столі - пісні. Трапеза обов'язково повинна включати освячений прісний хліб, який прийнято класти в самому центрі столу. Це страва являє собою тонкі пластини із вафельного тіста й називається різдвяними облатками.

Але, перш ніж починати вечеряти, католик-глава сімейства вголос читає уривок із Євангелія від Луки, оповідаючи про народження Ісуса. Традиційно вечерю починають із облатки. При цьому члени родини пригощають священним хлібом один одного і бажають всього найкращого.

Ще одна католицька традиція - установка експозицій із новонародженим Ісусом Христом, Дівою Марією, ягнятами та волхвами. Сьогодні багато православних стали також дотримуватися цього звичаю. У нас прикрашають церкви і деякі приміщення таким чином.

Страви на Католицьке Різдво
Страви на Католицьке Різдво

У католиків прийнято переодягатися в біблійних персонажів, ворогів-лиходіїв, ягнят та інших тварин, ходити по дворах і співати колядки. Ялинку католики прикрашають до Різдва, а не до Нового Року. Подарунки кладуть у розвішані шкарпетки.

А ось чого не можна робити в Католицьке Різдво, так це працювати і займатися фізичною працею. Навіть у побуті нічого такого не можна робити. А виключно присвячувати себе Богові та всьому духовному.

У дні посту суворо заборонене шиття, вишивка. І взагалі: всі види рукоділля під забороною. Не можна також вбивати звірів - полювання суворо заборонено. Крім цього, не можна гадати. Особливо заборонені ворожіння в Різдвяну ніч. Забороняється в ці дні також лаятися й лихословити. Присвячуючи себе Богові, варто просити вибачення і не робити нікому зла.

А ще католики в значиме для них свято одягають новий одяг. Старий одягати в цей день у них не прийнято - ніякої економії! Прихильники Католицького Різдва впевнені: якщо вони і витратяться на святкування торжества, то з часом все повернеться дворазово. І статки тільки примножаться.

Якщо ви хочете відзначити Католицьке Різдво в іншій країні, спочатку познайомтеся з традиціями, адже вони трохи відрізняються. Наприклад, у Австрії справляють свято так: двері не замикають і одягають найкращі костюми. У Іспанії в різдвяну ніч веселяться на вулиці, співають і танцюють.

Але, перед тим, як вирушати куди-небудь, дізнайтеся ціни на проживання, якою буде погода. І не забудьте про те, що в деяких країнах католики одягають маски, вбираються в шкурки тварин, співають пісні та кажуть добрі побажання. А натомість їх потрібно обдаровувати солодощами, фруктами, пиріжками та навіть ковбасою, смаженими каштанами чи яйцями. Удачі всім та щасливого Різдва!