Різдво в Україні є головним у низці зимових свят, і тому саме з ним пов'язано особливо багато традицій. Окрім цього, Різдво й одне з головних родинних свят — його заведено проводити у вузькому колі родини одного домогосподарства,але так, щоб туди поверталися ті, хто виїхав тимчасово — на заробітки чи на навчання. Через це Різдво наділялося і важливим значенням для майбутнього сім'ї.

Так, серед українців вважалося, що людина буде блукати цілий рік, якщо на Різдво залишиться сама. Не можна було й сваритися, треба було себе тримати в руках, а краще помиритися.

В деяких регіонах навіть були спеціальні обряди, які мали забезпечити лад в сім'ї на наступний рік. Наприклад, серед бойків прийнято було обв'язувати стіл залізним ланцюгом і ступати по ньому ногами: щоб вся сім'я трималась купки, ніхто нікуди не пропав і не зник. А на ранок Різдва до купи зв'язували всі ложки – це теж означало, що вся родина тримається разом.

У переддень Різдва практикували й інші звичаї, такі як, наприклад, лякання дерев — це мало забезпечити їхню родючість на наступний рік.

Господар брав сокиру і йшли до цього дерева з кимось з родичів, де вони заводили бесіду. Хазяїн замахувався на це дерево і погрожував, що якщо воно не буде родити – то на наступний рік його зрубають. А його співрозмовник захищав дерево, обіцяючи, що воно принесе щедрий врожай.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

А замість ялинки в українців на Різдво стояв дідух — особливий сніп жита чи пшениці з додаванням трав. У хаті його розміщували на покутті, біля ікон.

Дідух у Рівному, Рівне Медіа
Дідух у Рівному, Рівне Медіа

Нагадаємо, Католицьке Різдво: чого категорично не можна робити православним

Як повідомляв портал "Знай.ua", СБУ схилила голови через загиблих на Донбасі побратимів: найкращі снайпери віддфали життя за Україну. 1 грудня виповнився рік з дня загибелі двох Героїв України

Також "Знай.ua" писав, Супрун застерегла батьків від неминучого: неправильно виховують дітей.