В останні кілька років, поки по країні активно поширюються послуги з доступу громадян до інтернету та мобільного зв'язку, українці стали частіше скаржитися на велику кількість шахрайств.

Так, українці вже просто втомилися від постійних дзвінків так званих "кредиторів", "поліцейських" або недобросовісних "продавців" на різних торгових онлайн-майданчиках.

Спеціально для людей, які постраждали і підозрюють, що можуть стати жертвами злодіїв, з'явилися дієві поради - як не потрапити на вудку шахраїв. Про це стало відомо завдяки публікації "Координаційного центру з надання правової допомоги" в мережі Facebook.

Телефонні шахраї, фото: кадр з відео
Телефонні шахраї, фото: кадр з відео

"Мобільний телефон став для людей дуже зручним і корисним аксесуаром, але також може бути ефективним засобом вимагання шахраями грошей. Тому, якщо дотримуватися основних правил безпеки при спілкуванні з телефонними шахраями або підозрілими людьми, можна вберегти себе від втрати коштів. Про те, які є види мобільних шахрайств і як себе від них вберегти, розповідає експерт Кропивницького місцевого центру з надання БВПД Наталія Цуцман.

Популярні новини зараз
Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Телефонні шахраї, фото: кадр з відео
Телефонні шахраї, фото: кадр з відео

Дзвінок від співробітника банку. Найчастіше шахраї працюють за такою схемою: дзвонять і повідомляють про спробу здійснення атаки на ваш картковий рахунок, викрадення з нього коштів, або необхідність продовження дії кредитної картки або підвищення кредитного ліміту на ній. Для того щоб заволодіти вашими коштами їм необхідна наступна інформація: пароль від банківської картки; секретне слово, SMS-код, який прийшов на номер мобільного телефону, номер банківської картки, термін її дії, CVV2-код тощо.

Ваші дії:

-Ніколи нікому не повідомляйте номер банківської карти, термін її дії, CVV2-код, а також паролі, що надходять в SMS-повідомленні; працівник банку не має права з'ясовувати або уточнювати особисті дані клієнта;

- Зателефонуйте на контактний номер вашого банку і з'ясуйте, чи дійсно відбувалася атака на вашу картку і потрібно її перевипустити;

- Залиште заявку оператору, що з вашим картковим рахунком намагалися вчинити шахрайські дії і заблокуйте картку.", - поділилася експерт.

Боротьба з шахраями, скріншот: Facebook
Боротьба з шахраями, скріншот: Facebook

Боротьба з шахраями, скріншот: Facebook
Боротьба з шахраями, скріншот: Facebook

Боротьба з шахраями, скріншот: Facebook
Боротьба з шахраями, скріншот: Facebook

Також є ще й схема за прикладом - "Ваш родич потрапив у лихо", коли шахраї вимагають гроші за викуп невідомого родича.

Раніше повідомляли, журналісти розповіли, чому українці стають жертвами шахраїв.

Як повідомляв Знай.uа, захисти себе від шахраїв в інтернеті: 10 простих правил кібербезпеки.

Знай.uа писав, у Харкові хитрі вертихвістки обдирають чоловіків на сайтах знайомств.