На кінець 2020 року в Україні діють перший і третій рівні пенсійної системи - це солідарна і добровільна накопичувальна. Питання, для яких категорій накопичувальна пенсія стане обов'язковою вже в 2021 році, і коли в Україні пенсії стануть конкурентними?

Про це детально розповів радник міністра соціальної політики України Микола Шамбір, повідомляє телеканал "Дом" в мережі Facebook.

"Пенсія - це похідна заробітної плати. І у нас одні з найнижчих заробітних плат. Якщо ми не маємо заробітної плати - ми не маємо відрахувань до Пенсійного фонду. Це питання і рівня економіки, і тінізації. Велика частина зарплат - в тіні", - сказав Микола Шамбір.

З наступного року змінюється підхід до відрахувань до Пенсійного фонду підприємствами зі шкідливими умовами праці. Їх перелік сортується Кабінетом Міністрів. Вони переходять на обов'язкову накопичувальну систему.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

"Згідно із законодавством, підприємство має відшкодовувати ПФ до досягнення пенсійного віку гроші для виплат, і відбувається ситуація, коли скорочується підприємство: замість 6000 працівників - 300 осіб, - розповів радник міністра. - Зрозуміло, що жодних економічних умов платити ці гроші немає. І виходить, що відшкодовувати ці пенсії доводиться за рахунок бюджету. І ми зараз поміняли цю систему. Внески платитимуть підприємства за той час, коли людина працює. А не потім відшкодовує, коли нікому відшкодовувати".

"Підприємство знає, що йому потрібно або заплатити ці гроші, або покращувати умови праці, виводити ці шкідливі виробництва, витрачати гроші на охорону праці - тоді менше доведеться платити за цю людину і тоді менше людей буде в шкідливих умовах працювати. Це багатогранний підхід. Ми впливаємо на охорону праці, на здоров'я людей і навіть на тривалість життя", - підкреслив Шамбір.

Також він зазначив, що при впровадженні добровільної накопичувальної пенсії вивчили вади і недопрацюванння, а значить - на сьогодні для введення обов'язкової пенсії більше досвіду.

Раніше повідомляли, карантинні виплати та допомога на дітей: у Мінсоцполітики взялися за головні питання для українців.

Як повідомляв Знай.uа, з Нового року в Україні зростуть ціни на продукти, комуналку і транспорт: настільки подорожчає життя.

Знай.uа писав, як отримати субсидію в 2021 році: спрощені правила подачі заяви.