Безумовно, однією з найважливіших наук, яка може пролити світло на минуле людства - це археологія. Однак, що, якщо наше минуле не таке, яким ми його звикли представляти?

Спеціально для наших читачів ми зібрали несподівані знахідки, які дуже здивували істориків.

Палац мінойців, фото: wikipedia
Палац мінойців, фото: wikipedia

Центральне опалення в палаці в мінойців 2700-1400 рр. До н. е.

Несподіване відкриття було зроблено в Кноссі, в руїнах палацу. Стародавні мінойці обігрівали замок за допомогою циліндричних конструкцій з напівкруглими дахами, які розміщувалися під підлогою і нагрівалися за допомогою вогню, в результаті тепло поширювалося по всьому палацу.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Торговий автомат, скріншот: YouTube
Торговий автомат, скріншот: YouTube

Торговий автомат 100 р. До н. е.

Дивно, але у сучасних торгових автоматів був дуже солідний предок, торгував святою водою в древніх храмах. Винайшов його Герон Олександрійський (Heron of Alexandria), автор багатьох дивовижних винаходів.

Сам автомат працював так: люди кидали монету, вона штовхала важіль, який, в свою чергу, відкривав клапан, що дозволяє витекти невеликої порції святої води. На жаль, така геніальна ідея забулася і торгові автомати знову винайшли в кінці XIX століття.

Венеціанський вампір, фото: wikipedia
Венеціанський вампір, фото: wikipedia

Венеціанський вампір - артефакт XVI століття

Незвичайний артефакт було знайдено в Нуово Лаззаретто (Lazzaretto Nuovo), розташованому у Венеціанській лагуні, в 2006-2007 роках. При розкопках поховань було виявлено череп з цеглою в щелепі. Саме так, судячи з письмових джерел того часу, ховали вампірів (цегла в роті повинна знешкодити його).

Подальші дослідження черепа показали, що він належав 60-70-річній жінці (а це дуже солідний вік на ті часи), європейці і селянці, тобто вона нічим не виділялася, окрім віку, від звичайних жителів. Так чому ж її вважали вампіром? Наука не дає точну відповідь на це питання.

Давньогрецький палац, фото: wikipedia
Давньогрецький палац, фото: wikipedia

Перший вертикальний душ зі Стародавньої Греції. Початок II ст. До н. е.

Стародівні душові (початок II ст. До н. е.) знайшли на розкопках міста Пергам (Pergamon). Раніше це було давньогрецьке місто, зараз це місто в Туреччині. Сама конструкція була досить складною і складалася з 7 рівнів.

Робот Леонардо да Вінчі, скріншот: YouTube
Робот Леонардо да Вінчі, скріншот: YouTube

Робот Леонардо да Вінчі. XIV століття

Леонардо да Вінчі був геніальним винахідником, і ніхто не здивувався, виявивши в 1950 роках креслення робота, швидше за все, призначеного для військових дій. Невідомо, чи реалізував вчений свій задум, але сам робот виглядає дуже правдоподібно і міг імітувати прості людські рухи.

Раніше повідомляли, вчені виявили кіоск із залишками їжі в Помпеях: зберігалися 2 тисячі років під лавою.

Як повідомляв Знай.uа, археологи знайшли "баню" Ісуса Христа, ось що робив Син Божий перед розп'яттям.

Знай.uа писав, два мільйони пінгвінів і трильйони сарани: де живуть найбільші зграї планети.