Шлюбний вік в Україні настає з 18 років. Проте юристи пояснили, як діяти у тому випадку, якщо бажання створити сім'ю та одружитися виникло ще у 16 років.

Як неповнолітнім отримати право на шлюб, розповіла юристка Миколаївського місцевого центру з надання БВПД Надія Матвеєва у соціальній мережі Фейсбук. Фахівчиня допомогла неповнолітній закоханій реалізувати своє право на шлюб. Щобільше, дівчина була вагітна.

"З таким питанням до Миколаївського місцевий центр з надання БВПД звернулася неповнолітня дівчина, яка разом зі своїм обранцем отримала відмову від відділу державної реєстрації актів цивільного стану у реєстрації шлюбу. Враховуючи, що надання права на шлюб особі у віці до 18 років віднесено до компетенції суду для надання вторинної правової допомоги дівчині було призначено юристку центру Надію Матвеєву.", - йдеться у повідомленні.

реєстрація шлюбу, фото Артен
реєстрація шлюбу, фото Артен

Хто може звернутися до суду за наданням права на шлюб?

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Заяву про надання права на шлюб може подати неповнолітня особа, яка досягла 16 років. При цьому таку заяву не може подавати представник такої особи, навіть батьки чи особи, які їх замінюють. Коли обидві особи, які мають намір укласти шлюб, є неповнолітніми кожному із них необхідно подати до суду окрему заяву про надання права на шлюб.

У заяві про надання права на шлюб зазначаються:

  • прізвище, ім’я, по батькові заявника та зацікавлених осіб (батьки неповнолітнього), місце їх проживання та засоби зв’язку;
  • відомості про особу, з якою планується укласти шлюб;
  • прохання надати право на шлюб;
  • посилання на вік осіб, що бажають створити сім’ю, який не дозволяє це зробити за правилами Сімейного кодексу України;
  • обставини, що свідчать про те що намір укласти шлюб відповідає інтересам неповнолітнього;
  • відсутність обставин, які перешкоджають укладенню шлюбу, що передбачені ст. 26 СК України (кровна спорідненість, усиновлення, тощо).

До заяви необхідно додати:

  • Копію свідоцтва про народження заявника.
  • Копію паспорту та витягу з ЄДР щодо реєстрації місця проживання заявника.
  • Копію реєстраційного номера облікової картки платника податків (індивідуальний ідентифікаційний номер) заявника.
  • Будь-які документи, які підтверджують підстави надання права на шлюб: копія свідоцтва про народження дитини, довідка з медичного закладу про вагітність і т.п.
  • Копії заяви з додатками та доданих до неї документів для зацікавлених осіб.
  • Оригінал квитанції про сплату судового збору (тільки для суду).

"Отримання згоди батьків неповнолітніх при вирішенні питання зниження шлюбного віку не вимагається, адже їх згода чи заперечення вирішального значення не має. Втім їх позиція по даному питанню має бути з'ясована у судовому процесі, це може сприяти встановленню дійсних обставин справи, з'ясуванню відповідності надання цього права інтересам неповнолітніх, оскільки ця відповідність – головний критерій задоволення заяви про надання права на шлюб.", - додала юристка.

Скрін: Наталія Гнатушна / Фейсбук
Скрін: Наталія Гнатушна / Фейсбук

Скрін: Наталія Гнатушна / Фейсбук
Скрін: Наталія Гнатушна / Фейсбук

Нагадаємо, безстрашний воїн ЗСУ отримав "бойове хрещення" просто на День Незалежності: "Ціла батарея артилерії...". Він вважає, що це справа для справжніх чоловіків.

Як повідомляв портал "Знай.ua", після Нового року хліб для українців стане "золотим": скільки коштуватиме буханець. Хліб в Україні подорожчає на початку 2021 року

Також "Знай.ua" писав, крилаті піхотинці ЗСУ підкорили небо: в ООС показали дивовижні кадри. Воїни-десантники продовжили виконувати планову програму стрибків з парашутом