Неповнолітній хлопець не втримався і вкрав оберемок тюльпанів для коханої — справа могла б закінчитися в'язницею, аби не програма з відновного правосуддя.

Про випадок, що відбувся в Одесі, розповідає створений за підтримки Міністерства юстиції Координаційний центр з надання правової допомоги "Безоплатна правова допомога" на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.

Справа, з якою допомогли у БПД, звучить романтично, але загрожувала хлопцю значними наслідками. 16-річний Дмитро викрав 78 тюльпанів, чим спричинив потерпілій підприємниці шкоду на загальну суму трохи більше 1 тис. грн. За це хлопець обвинувачувався у вчиненні злочину, що передбачений ч. 1 ст.186 Кримінального кодексу України – відкрите викрадення чужого майна (грабіж). Максимальне покарання за цей злочин передбачає позбавлення волі на строк до чотирьох років.

Тюльпани, джерело: "Добропарк"
Тюльпани, джерело: "Добропарк"

Дмитро навчається у 10 класі і попри молодий вік вже знає ціну праці. Його батько вимушений окрім роботи на заводі підробляти таксистом, а матір важко хворіє. Батько також часто бере сина на роботу на заводу якості помічника, а також щоб передати свій досвід. Вирок і ув'язнення став би випробуванням, яке могло б зламати життя юнаку.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років
Показати ще

Однак у цьому рідкісному випадку система пішла на зустріч хлопцю.

"Під час досудового розслідування прокурор запропонував підлітку взяти участь у пілотному проєкті з відновного правосуддя. Регіональний центр з надання БВПД в Одеській області прийняв рішення про застосування Програми та видав відповідне доручення для проведення медіації адвокату, який співпрацює з системою БПД. Дмитро відшкодував потерпілій збитки в повному обсязі, визнав завдану шкоду та вибачився перед нею за свій вчинок. Хлопець пройшов кілька занять з психологом. Його батьки говорять, що підліток став більш відкритий та доброзичливий, охоче йде на контакт з членами родини. Навчився прогнозувати наслідки своїх вчинків, розуміти різницю між бажанням та потребою", — розповідають у БПД.

На суді адвокат подав клопотання про звільнення хлопця від відповідальності у зв'язку з уладнанням конфлікту, що й було зроблено.

Нагадаємо, що львівські підлітки замучили малюка до напівсмерті — запхали в мішок і били трубою.

Як повідомляв портал Знай.uа, львівським котам побудували будинок на зиму.

Також Знай.uа писав, що на Львівщині виявили тіло чоловіка, який ще 15 грудня пішов з дому і не повернувся.