В офісі українського президента впевнені, що посилений карантин, який діє в Україні з 8 по 24 січня, сильно не вдарить по національній валюті.

Курс гривні до долара залишиться на колишньому рівні, адже багато підприємств продовжують працювати, а кон'юнктура на зовнішніх ринках сприяє припливу валюти на територію держави.

Про це стало відомо завдяки заяві радника українського президента Володимира Зеленського з питань економіки Олега Устенка.

Українці, скріншот: Youtube
Українці, скріншот: Youtube

"Обмежувальні заходи в основному стосуються діяльності у сфері послуг, але промислові та аграрні підприємства продовжують працювати. Також працює банківська система. Тому карантин не матиме значного впливу на курс валют в Україні", - зазначив Олег Устенко.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Він нагадав, що, за прогнозами Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, в 2021 році курс національної валюти може скласти 28,6 грн/дол. А експерти очікують, що курс гривні в поточному році коливатиметься в межах 27-29,5 грн / дол.

Курс валют, фото Знай.ua
Курс валют, фото Знай.ua

Радник президента зазначив, що на курс валюти в Україні впливає ряд факторів. По-перше, це стан зовнішніх ринків, який зараз активно поліпшується.

Зокрема, зростають ціни на ті групи товарів, які експортує Україна: метали та сільськогосподарська продукція. Це означає, що українські експортери почнуть завозити в країну більше валютної виручки. А додаткова пропозиція валюти на ринку створюватиме тиск на іноземні валюти і сприятиме зміцненню гривні.

По-друге, за словами Олега Устенка, приплив валюти в Україну збільшується завдяки кредитному ресурсу.

"Це можна простежити по зростанню міжнародних резервів України, які зараз найбільші за останні 10 років", - зазначив він.

Крім того, Устенко нагадав, що вже в новому році Мінфін залучило на двох аукціонах з розміщення ОВДП понад 17 млрд грн. Частину з них було номіновано у валюті.

Це означає, що частина покупців для придбання ОВДП заводили в країну валюту і конвертували її в гривню. Таким чином, за словами Олега Устенка, створюються підстави для зміцнення національної валюти.

Раніше повідомляли, курс валют в Україні на 16 січня підняв євро вище психологічної позначки, зате опустив долар.

Як повідомляв Знай.uа, другий рік поспіль 5%: що відбувається з інфляцією в Україні.

Знай.uа писав, ФОПам доведеться страждати, а курс долара нестабільний: НБУ дав прогноз на 2021 рік, але не все так погано.