Українська дитяча письменниця і затята захисниця української мови Лариса Ніцой розповіла, як жінка з маленькою дитиною ледь не стала жертвою собак через те, що вони між собою спілкувалися українською мовою.
Про цей випадок, а також викликані ним свої роздуми, Ніцой написала в пості на своїй сторінці в соціальній мережі "Фейсбук".
"Мовна дискримінація українців продовжується. На дружину й дитину режисера відомого фільму «Гніздо горлиці» за мову ледве не спустили двох бійцівських собак. Поліція на виклик їхати не хотіла. У ніх і так дєл пално. А, приїхавши, не хотіли складати протокол. Вони не розуміють, що таке дискримінація. Вони не розуміють, що таке дискримінація за мовною ознакою. Вони не розуміють, що значить хотіла спустити собак. Погрози до уваги не бралися. Ну верещала хазяйка двох собак на чужу дитину і його маму, ну обзивала, ну проклинала ЗА МОВУ, ну сказала, що зараз зацькує оцими собаками, що бігають біля хазяйки – ну не нацькувала ж. Чого викликали? ",- пише Ніцой.

скріншот зі сторінки в Facebook
скріншот зі сторінки в Facebook

Активістка попросила кожного уявити собі стан цієї мами і дитини від скандалу з киянкою і собаками. Вони ж просто прийшли в парк погуляти і пограти в сніжки і просто спілкувалися між собою українською мовою. І саме це і викликало лють у киянки, яка в цей момент вигулювала своїх собак.
"Уявіть собі цю маму дитини і цю дитину- українців, коли поліція приїздить – і не стає на захист! Поліція вважає, що нічого не сталося! Прокльони за мову і цькування собаками за мову в присутності дитини – це нічого не сталося!
Коли я в ефірах кажу, що українці в Україні – н* е гри на плантації, не афро-американці, які досягли своїх прав, а саме безправні зневажені н* е гри, то російськомовні в ефірах ржуть з цього. Їм весело.
А суспільна думка в Україні така, що ці зневажені і дискриміновані українці за будь-якої обставини повинні поводитися чемно, ввічливо усміхатися, не дай боже не піднімати голос під час кривдження, а на кривду повинні бути доброзичливими. Українець навіть у момент нападу на нього повинен вести себе симпатично, щоб викликати любов нападника до себе і своєї солов’їної мови. І не дай боже українець (який і так винен і є причиною всіх негараздів у країні) на кривду відреагує некрасиво, наприклад, розкричиться - то це викличе осуд у суспільства, бо це негарно. Оце і є безправ’я українця.
- Ну нащо ви роздмухуєте цю тему, – кажуть російськомовні – українською (!) мовою до нас.
Вони готові не помічати нашої дискримінації, нападів на нас через мову і вбивств на ґрунті мови",- написала у своєму пості Ніцой.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Юрист пояснив, що означає обов'язковість української у сфері послуг: не тільки мова спілкування

Як повідомляє портал «Знай.иа» Киянку в тролейбусі зацькували за українську мову: "Панаїхали тут!"

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

Також «Знай.иа " писав, що Українець розповів, чому перейшов на російську після переїзду до Києва: "соромно..."