Сенатор Барак Обама в 2005 інспектував у Донецьку утилізацію боєприпасів, що залишилися з радянських часів. Мало хто знає про його візит, хоча секретним він не був, є фото, і спогади самого Обами, опубліковані в його книзі.
Про це розповіли в групі "Цікаве донбасознавство" в соціальній мережі Фейсбук.
У своїй книзі "Зухвалість надії" він описує свій візит так:
"Наша присутність обіцяла не тільки гроші на систему безпеки, огорожі, монітори тощо; воно також говорило працюючим на цих об'єктах людям, що вони все ще важливі. Вони зробили кар'єру, їх вшановували за те, що вони вдосконалювали знаряддя війни. Зараз вони виявили, що організації, якими вони керують, - це залишки минулого, що їх інститути навряд чи потрібні країні, чий народ стурбований в першу чергу тим, як швидко зробити гроші.
У всякому разі, таке відчуття було в Донецьку, промисловому місті на південному сході України, в якому ми зупинилися, щоб відвідати об'єкт, де здійснювалося знищення звичайних озброєнь".

джерело: reuters.com
джерело: reuters.com

За розповідями Обами, об'єкт знаходився в сільській місцевості, їхати до нього треба було по вузьких дорогах, які іноді перегороджували стада кіз.
"Директор об'єкта, повний, веселий чоловік, який нагадав мені чиказького відповідального за вивезення сміття з району, провів нас між рядами темних, схожих на склади будівель різного ступеня старості, де групи робітників спритно розбирали різні наземні міни і танкові боєприпаси, а порожні оболонки снарядів звалювалися в купи, які доходили мені до плеча. Їм потрібна допомога США, пояснив директор, так як в України не вистачає грошей впоратися з усіма боєприпасами, що залишилися від холодної війни і Афганістану"— - згадує у своїй книзі Барак Обама.
При таких темпах, як зараз, знешкодження цих боєприпасів може зайняти шістдесят років. А тим часом боєприпаси будуть як і раніше розкидані по всій країні, будуть зберігатися в сараях без замків, піддаватися впливу погодних умов, і не тільки боєприпаси, але і потужна вибухівка і переносні зенітно-ракетні комплекси — знаряддя знищення, які можуть опинитися в руках військових вождів в Сомалі, у тамільських бойовиків на Шрі-Ланці, у повстанців в Іраку, вважає Обама.

джерело: reuters.com
джерело: reuters.com

"Поки начальник розповідав, наша група увійшла в іншу будову, де жінки в хірургічних масках стояли перед столами і виймали гексоген-бойову вибухову речовину-з різних боєприпасів і складали його в мішки. В іншому приміщенні я натрапив на двох чоловіків в майках, які курили поруч зі старим шиплячим бойлером і струшували попіл у відкритий водостік з водою оранжевого кольору. Один з нашої групи покликав мене і показав на пожовклий плакат на стіні. Це був пережиток війни в Афганістані, як нам пояснили: інструкція, як ховати вибухівку в іграшках, які треба було залишати в селі, щоб нічого не підозрюють діти принесли їх додому.
Свідчення людського божевілля, подумав я.
Документальне підтвердження того, як імперії себе руйнують",- підсумував Барак Обама.

скріншот зі сторінки в Facebook
скріншот зі сторінки в Facebook

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Оголошено в розшук ватажка путінських бойовиків з "ЛНР": захоплював будівлю СБУ і створив батальйон

Популярні новини зараз
За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Як повідомляє портал «Знай.иа» Десяток поранених, бинти і спроби вижити: воїнам ЗСУ довелося терміново рятувати побратимів на Донбасі

Також «Знай.иа " писав, що Барак і Мішель Обама знімуть серіал про Трампа для Netflix