Британські вчені дослідили залежність смертності від етнічної приналежності при захворюванні на коронавірусну хворобу Covid-19. Як вдалося з'ясувати, чорношкірі та азійці мають куди вищі шанси померти.

Результати відповідного дослідження, проведеного науковцями Лондонського університету королеви Марії та лікарняної організації Barts Health NHS Trust, були опубліковані у провідному рецензованому медичному журналі BMJ.

Як відзначають дослідники, той факт, що чорні, азійці та представники інших етнічних меншин частіше ушпиталюются при COVID-19 не є великим відкриттям — про дані таких спостережень неодноразово вже повідомлялося. Однак медикам вдалося врахувати низку супутніх факторів, у тому числі й дуже широкий спектр супровідних захворювань, і показати, що така статистика не є випадковою.

Коронавірус з Китаю, фото: Getty Images
Коронавірус з Китаю, фото: Getty Images

Так, хоча національні меншини складають лише 14 відсотків популяції Великої Британії, вони складають до 33 відсотків пацієнтів відділень інтенсивної терапії.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Учасниками дослідження стали 1737 пацієнтів з у віці 16 років і старше надійшли в лікарню з підтвердженою інфекцією COVID-19 в період з 1 січня по 13 травня 2020 року.

Вчені проаналізували дані щодо смертності за 30-денний і 90-денний періоди з моменту першої госпіталізації з діагнозом COVID-19 під час або до госпіталізації, а також госпіталізація до відділень інтенсивної терапії (ВІТ), тривалість перебування у ВІТ і лікарні і низку інших факторів.

Смертність від Covid-19 у залежності від етнічності, зображення BMJ
Смертність від Covid-19 у залежності від етнічності, зображення BMJ

Як показало дослідження, хоча у порівнянні з білими пацієнтами пацієнти з етнічних меншин були молодшими, вони з більшою ймовірністю надходили до відділення інтенсивної терапії та отримували інвазивну вентиляцію легенів (що вказує на гостроту перебігу хвороби).

Нагадаємо, В Україні covid-19 йде на спад, про рекорди забули - МОЗ оновило статистику на 23 січня.

Як повідомляв Знай.uа, навчання під час пандемії - які заходи вживаються в школах різних країн світу.

Знай.uа писав, у США знайшли першу білку, яка запустила епідемію бубонної чуми.