Капітан Сергій Колодій був одним із трьох Героїв України 93-ї бригади, який у Донецькому аеропорту на БМП протистояв ворожому танку і героїчно загинув.

Його історію розповіли на фейсбук-сторінці 93-ї ОМБр Холодний Яр. До Донецького аеропорту батальйонно-тактична група 93-ї окремої механізованої бригади зайшла 4 серпня 2014-го року.

Меморіальна дошка пам'яті Сергія Колодія, facebook.com/93OMBr
Меморіальна дошка пам'яті Сергія Колодія, facebook.com/93OMBr

" Її завдання — замінити бійців 72-ї бригади, які кілька місяців поспіль з десантниками, спецпризначенцями та добровольцями утримували підходи до летовища. Один з підрозділів батальйонно-тактичної групи очолює капітан Сергій Колодій.", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, для офіцера це не перше бойове хрещення, адже лише кілька днів тому він звільняв Авдіївку та Піски. Бувши командиром роти, Сергій Колодій не раз сідав на місце механіка-водія, виводячи підрозділ в атаку на ворога під час надзвичайно інтенсивних боїв. Воїни запевняють, що впевненість і рішучість командира додавала їм сил.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

З вересня 2014-го в аеропорту розпочалися важкі бої. Окупанти нещадно накривали позиції сил АТО з артилерії й мінометів. Саме тоді воїнів у ДАПі вперше назвали "кіборгами". 28 вересня від ранку розпочалися спроби штурмувати з різних напрямків по всьому периметру оборони. Особовий склад, який обороняв позиції у терміналі С, заблокувала піхота противника.

Капітан Сергій Колодій, facebook.com/93OMBr
Капітан Сергій Колодій, facebook.com/93OMBr

Щоб вивести бійців з термінала, капітан Сергій Колодій зайняв місце механіка-водія БМП-2 та разом з оператором-навідником і санінструктором роти висунувся на допомогу підлеглим, відсікаючи вогнем атаку бойовиків.

Раптово їм назустріч з-за ангара вийшов танк Т-72. БМП маневрувала й відходила, відстрілюючись з гармати та кулемета по танку й піхоті противника, що залягла. Уже майже діставшись укриття, БМП зазнала прямого влучання танковим снарядом і запалала.

Саме у цьому бою загинув Сергій Колодій. Його тіло змогли забрати лише за кілька днів під час короткого затишшя. У 2016 році Сергій Колодій отримав звання Героя України (посмертно) й нагороджений орденом "Золота Зірка", який вручили його матері.

Скрін: facebook.com/93OMBr
Скрін: facebook.com/93OMBr

Нагадаємо, безстрашний воїн ЗСУ отримав "бойове хрещення" просто на День Незалежності: "Ціла батарея артилерії...". Він вважає, що це справа для справжніх чоловіків.

Як повідомляв портал "Знай.ua", учні повернуться у школи ще не скоро: Степанов назвав причину. Максим Степанов пояснив, чому не можна завчасно повернути оффлайн-навчання у школах

Також "Знай.ua" писав, малозабезпечені сім'ї благають Зеленського про допомогу, втомились від космічних цін і тарифів: "Нахабно здерти з людей". Володимира Зеленського просять підвищити соціальну допомогу багатодітним сім'ям