Українцям детально пояснили, чи встановлено на законодавчому рівні обмеження щодо максимального розміру аліментів на утримання дитини.

Пояснення дала адвокат Кулик Юлія Василівна на фейсбук-сторінці "Безоплатна правнича допомога". Вона нагадала, що законодавство України встановлює два способи стягнення аліментів на утримання дитини через суд: у наказному провадженні (спрощений порядок) та у позовному провадженні (відбувається загальний розгляд справи). Саме тому відповідь на це питання залежить від обраного позивачем способу стягнення аліментів.

Аліменти, фото pxhere
Аліменти, фото pxhere

Наказове провадження:

Відповідно до п. 4, п.5 ч. 1 ст. 161 ЦПК України судовий наказ може бути видано лише у разі, якщо заявлено вимогу про стягнення аліментів:

  • у розмірі 1/4 — на одну дитину, 1/3 — на двох дітей, 1/2 — на трьох і більше дітей заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку;
  • на дитину у твердій грошовій сумі в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

"Якщо особа звертається до суду в порядку наказного провадження із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів, то суд видає судовий наказ із визначеним розміром аліментів у частці (1/4, 1/3, 1/2), проте обмежує його максимальний розмір, що складає НЕ більше ДЕСЯТИ прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку. При цьому, у судовому наказі прописується не певна гранична сума, а просто зазначається: "... але не більше 10 розмірів прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку", - пояснила адвокат. Кулик Юлія

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Аліменти на дитину, фото: kremenets.city
Аліменти на дитину, фото: kremenets.city

На 2021 рік максимальний розмір аліментів у наказному провадженні становить:

Для дітей до 6 років:

  • з 01.01.2021 р. – 19 210 грн. (1921 грн. Х 10);
  • з 01.07.2021 р. – 20 130 грн. (2013 грн. Х10);
  • з 01.12.2021 р. – 21 000 грн. (2100 грн. Х10).

Для дітей від 6 до 18 років:

  • з 01.01.2021 р. – 23 950 грн. (2395 грн. Х 10);
  • з 01.07.2021 р. – 25 100 грн. (2510 грн. х 10);
  • з 01.12.2021 р. – 26 180 грн. (2618 грн. Х10).

Позовне провадження:

У позовному провадженні встановлено два способи стягнення аліментів: у частці від доходу платника аліментів та у твердій грошовій сумі. Вид стягнення аліментів визначається саме стягувачем, тобто тим із батьків, з ким проживає дитина, а не боржником. Водночас визначення аліментів у твердій грошовій сумі не пов'язується із мінливістю, нерегулярністю доходу боржника, що було актуальним до 08.07.2018 року.

Аліменти на дітей, Інформатор
Аліменти на дітей, Інформатор

Загальновживаною та безспірною є практика присудження у позовному провадженні судами на утримання дітей наступного розміру аліментів:

  • на одну дитину — 1/4 частки доходу платника, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку;
  • на двох дітей — 1/3 частки доходу платника, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку;
  • на трьох і більше дітей – половини заробітку (доходу); платника аліментів, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

"Звертаю увагу, що обмеження щодо максимальних розмірів аліментів у позовному провадженні не встановлено! Тобто, якщо платник аліментів має щомісячний дохід у 120 000 грн., а розмір аліментів визначено у його частці, приміром 1/4, то нараховано буде аліментів в сумі 30 000 грн. Аналогічна ситуація має місце і при визначенні аліментів у твердій грошовій сумі, що може складати і 30 000 грн., 40 000 грн. т.п. щомісячно (якщо такий розмір був визначений судом, з урахуванням майнового стану боржника та інших обставин, що вплинули на визначення такого розміру).", - пояснила адвокат. Кулик Юлія

Адвокат резюмувала, що максимальний розмір аліментів закріплено виключно при стягненні аліментів та визначенні їх розміру у наказному провадженні, тобто через видачу судового наказу.

Тоді суд визначає розмір аліментів у частці (1/4, 1/3, 1/2) та обмежує розмір аліментів на рівні не більше розмірів прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Водночас у позовному провадженні обмеження щодо граничного розміру не встановлено.

Аліменти на дитину, скрін: Безоплатна правнича допомога / Фейсбук
Аліменти на дитину, скрін: Безоплатна правнича допомога / Фейсбук

Аліменти на дитину, скрін: Безоплатна правнича допомога / Фейсбук
Аліменти на дитину, скрін: Безоплатна правнича допомога / Фейсбук

Аліменти на дитину, скрін: Безоплатна правнича допомога / Фейсбук
Аліменти на дитину, скрін: Безоплатна правнича допомога / Фейсбук

Аліменти на дитину, скрін: Безоплатна правнича допомога / Фейсбук
Аліменти на дитину, скрін: Безоплатна правнича допомога / Фейсбук

Нагадаємо, безстрашний воїн ЗСУ отримав "бойове хрещення" просто на День Незалежності: "Ціла батарея артилерії...". Він вважає, що це справа для справжніх чоловіків.

Як повідомляв портал "Знай.ua", учні повернуться у школи ще не скоро: Степанов назвав причину. Максим Степанов пояснив, чому не можна завчасно повернути оффлайн-навчання у школах

Також "Знай.ua" писав, малозабезпечені сім'ї благають Зеленського про допомогу, втомились від космічних цін і тарифів: "Нахабно здерти з людей". Володимира Зеленського просять підвищити соціальну допомогу багатодітним сім'ям