Сьогодні на одній зі сторінок під назвою Siarhej Zikratski з чорною аватаркою в соціальній мережі Facebook з'явилася публікація, в якій представлені 8 порад про те, як вести себе на допиті або опитуванні.
В кінці поста йдеться про те, автору здалося важливим, щоб подібне було розказано саме з боку адвоката. Він повідомляє, що абсолютна більшість українців можуть бути потенційно опитані або допитані правоохоронцями. Чоловік додав, що майже у кожного є родич, знайомий або друг, який за останні півроку затримувався представниками правоохоронних органів.
Перша порада полягає в тому, що Ви маєте право отримати юридичну допомогу адвоката скрізь і завжди. Про це можна наполягати, відмовляючись брати участь у допиті або опитуванні до моменту, поки адвокат не буде наданий. Якщо у вас вже є укладений договір з ним, можна вимагати саме його присутність. При його відсутності, потрібно наполягати на необхідності надання можливості укласти договір і зателефонувати друзям, родичам для цього.
Друга порада - слід пам'ятати, що ви маєте право не давати свідчення проти себе і ваших близьких. При цьому вам можуть нагадати про кримінальну відповідальність свідка за відмову від показань і дачу завідомо неправдивих показань, але пам'ятайте, що це не стосується випадків відмови.

Порада №3 полягає в тому, що Ви маєте право відмовитися від участі в опитуванні. Перед допитом вам зобов'язані роз'яснити ваші права мати адвоката і не свідчити проти себе і своїх близьких. Однак часто відбувається так, що громадян опитують не в рамках КПК і не як свідків. Вони проводяться в рамках оперативно-розшукової діяльності. А ось закон "Про оперативно-розшукову діяльність" дає право відмовитися від участі в подібних заходах, за винятком негласних.
Наступна порада - ви не зобов'язані повідомляти паролі від мобільних пристроїв, комп'ютерів, акаунтів в соціальних мережах та електронної пошти. Це право випливає із зазначеного раніше під №2.
Далі не варто поспішати з відповідями на питання і відповідати чітко. Поставлене запитання краще повторити в розумі, сформулювати відповідь і лише тоді озвучити його. Він повинен містити лише ту інформацію, яку у вас просили. Тому розповідати щось детально краще не потрібно.
Шоста порада говорить про те, що потрібно уважно читати документи, виправляти неточності і робити зауваження. Показання повинні бути чітко, коректно і правильно зафіксовані. Далі, №7 - запам'ятати вид процесуальної дії, посади і ПІБ співробітників. А остання порада полягає в тому, що потрібно відключити емоції і включити голову, що є найскладнішим з усього раніше описаного.

Нагадаємо, чоловік три місяці ховався в аеропорту від Covid-19: годували пасажири, а спав - де впаде

Як повідомляв "Знай.ua", засуджений за вбивство продюсер The Beatles Філ Спектор помер від коронавірусу

Знай.ua писав, У Харкові іноземець збив людей і відбувся легким переляком: життя людей оцінили в 10 тисяч

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще