25 січня 1992 року між Єгиптом і Україною були встановлені дипломатичні відносини. З цього приводу можна згадати й про українську діаспору у цій арабській країні.

Детальніше про це розповідає Diaspora.ua на своїй сторінці у фейсбуці.

Перші мандрівники з території сучасної України могли з'явитися на території Єгипту ще за часів Київської Русі — так, паломники йшли туди щоб відвідати важливі християнські святині. Пізніше, вже за часів козаччини і Османського панування в Єгипті багато етнічних українців опинялися там як бранці.

З часу постання напівнезалежного Єгипту під орудою хедивів, туди час від часу стали прибувати мандрівники з України. Наприклад, серед них був український науковець та дослідник Єгор Ковалевський, який протягом 1847-1848 рр. здійснював географічні та геологічні розвідки, шукав поклади золота. Варто згадати і про подорож до Єгипту відомого українського мандрівника з Києва Василя Григоровича-Барського, який у 1728 році 8 місяців прожив при дворі александрійського патріарха в Єгипті. Своїми близькосхідними спостереженнями він заклав основи вітчизняного сходознавства. Леся Українка також деякий час жила й лікувалася в Єгипті - в Александрії та Хелуані, і написала збірку поезій "Весна в Єгипті".

Фото Facebook
Фото Facebook

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

За радянської доби з України до Єгипту відбувалася невелика міграція: в рамках направлення радянських фахівців до дружнього Єгипту, а також українки, які виходили заміж за єгипетських студентів. У 1960-70-ті роки українські інженери зробили важливий внесок у розбудову єгипетської економіки, а чимало єгипетських студентів закінчили українські вищі навчальні заклади. Тому певний час українська громада тут складалася з жінок-дружин єгиптян та військових та цивільних фахівців, які мешкали там з родинами.

Із розпадом СРСР та постанням незалежної України, поряд зі "шлюбною еміграцією", більшу частину еміграції з України становили трудові мігранти. Значний відсоток становили тимчасові робітники, особливо з піднесенням туристичної індустрії Єгипту. З початку 2000-х років окремі туристичні поїздки до цієї країни перетворилися на сезонну хвилю.

За приблизними підрахунками, на території Арабської Республіки Єгипет проживають, працюють або навчаються 4000 громадян України. Станом на січень 2020 року на консульському обліку Посольства України в Арабській Республіці Єгипет перебували 130 громадян України. Водночас за робочою інформацією, протягом 2018 року Єгипет відвідало близько 1 млн 170 тисяч українських громадян, переважно туристів, що становить найбільший відсоток з країн Східної Європи.

Фото Facebook
Фото Facebook

Основними осередками української діаспори у Єгипті є Каїр, Олександрія та курортна Хургада. Найбільш активною є українська громада Каїра, активістами якої є жінки, зокрема Наталія Валяєва. Щорічно за ініціативи активісток української громади та за сприяння Посольства проводяться заходи з відзначення річниці Незалежності України, різних подій в історії України, дня народження Тараса Шевченка, зустрічі Нового року, Дня вишиванки тощо. Так, останнім на сьогодні великим заходом, організованим українською громадою Єгипту, було святкування Дня св.Миколая в грудні 2019 року. Також під час проведення в Україні президентських та парламентських виборів громадяни України залучаються до роботи у дільничній виборчій комісії.

Суттєві зміни в життя українських громад в Єгипті внесла російська воєнна агресія в Україні. Спільнота українців відчула необхідність сепаруватися від спільнот інших пострадянських країн. Також єгипетські українці активно підтримують українських військових.

Нагадаємо, Як святкували Різдво українці на чужині в часи Другої світової: кутя, колядники і давні звичаї.

Як повідомляв портал "Знай.ua", після Нового року хліб для українців стане "золотим": скільки коштуватиме буханець. Хліб в Україні подорожчає на початку 2021 року

Також "Знай.ua" писав, крилаті піхотинці ЗСУ підкорили небо: в ООС показали дивовижні кадри. Воїни-десантники продовжили виконувати планову програму стрибків з