За час карантину багато українців з певних причин втратили роботу, доходи населення впали через складну економічну ситуацію. Як наслідок, люди стали частіше брати кредити, але не у банках, а приватних установах, діяльність яких поки що ніяк не регламентована законом. Свого часу в НБУ обіцяли врегулювати систему надання таких позик і змусити їх надавачів детально звітувати про надходження грошей.

Втім, нещодавно на сайті президента України з'явилось відкрите звернення до Володимира Зеленського, яке показує, що поки що питання не зрушило з "мертвої точки":

Колектори, скріншот: YouTube
Колектори, скріншот: YouTube

"Шановний Володимир Олександрович! Прошу Вас допомогти сотням тисяч українських громадян які постраждали і ще постраждають від роботи мікро-фінансових організацій (МФО), понад 1000 таких організацій, а так само факторингових (колекторських) компаній! zaymam!!!!! У зв'язку з важкою економічною ситуацією в країні, безробіттям і неможливістю хоч якось жити, в основному молоді люди беруть у них позики! Як виявляється пізніше процентні ставки в таких організаціях від 640 до 1400 відсотків річних !! Ніяких паперових договорів і живих підписів немає. Дають позики всім підряд! Не звертають увагу на те,что людина стоїть в чорних списках банков, що у нього погана кредитна історія, що він не працює !! Можна сказати що самі винні і не потрібно брати !! Але що робити якщо реально ніде заробити? В основному то і бере гроші молодь перебитися до зарплати або до моменту влаштуватися на роботу! Не завжди виходить так, як замислюється і починаються прострочення по позиках !!!!", - йдеться в тексті петиції.

Українка скаржиться на утиски колекторів, скріншот петиції
Українка скаржиться на утиски колекторів, скріншот петиції

Популярні новини зараз
Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки" Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Автор звернення Марія Савенко зазначає, що отримує погрози від так званих "колекторів" і дзвінки навіть у нічний час. Тих, хто телефонує вона називає "бандитами" і просить захистити від такого втручання. Надходять такі погрози не тільки їй самій, але й оточенню, що жінка вважає цілком протиправним:

Людям дозволили не платити колекторам
Людям дозволили не платити колекторам

"Погрози! Приниження і образи! З такими відсотками сума боргу зростає мало не в геометричній прогресії! Ці фірмочки роблять клони, наприклад Ваша готівочка-її клон Лайм Мані! Я консультувалась з юристом і мені сказали що всі ці МФО незаконні і потрібно просто не звертати на них увагу! Але як не звертати якщо тероризують 24 години в суткі.Реально доводять до психозу! Володимир Олександрович! Прошу Вас дати вказівку розібратися з мікро-фінансовими організаціями, закрити незаконні, врегулювати сам процес видачі позик! Привести процентні ставки до адекватних цифр! Заборонити тероризувати оточуючих позичальника! Заборонити факторинговим (колекторам) компаніям застосовувати методи наведені вище!!! Дуже сподіваюсь на розгляд і опрацювання для вирішення цієї проблеми!", - підсумовує автор звернення.

Українка скаржиться на утиски колекторів, скріншот петиції
Українка скаржиться на утиски колекторів, скріншот петиції

Слід відзначити, що петиція зареєстрована на сайті президента 26 січня і для її розгляду главою держави вона повинна набрати не менше 25 тисяч голосів громадян.

Нагадаємо, Зеленський у день народження зрадів мільйонному кредиту.

Як повідомляв Знай.ua, викладачка поскаржилася Зеленському на цькування у школі.

Також Знай.ua писав, що Нова Пошта втрапила у гучний скандал.