Перше січневе пленарне засідання стартувало 26 січня

Буквально вчора, на День народження президента України Володимира Зеленського, в Урядовому кварталі проходили комунальні акції протесту, а сьогодні це питання дісталося і зали засідань Верховної Ради. Та, як виявилося, не все так просто – за словами нардепів, вже сьогодні чимало українців опинилися в "газовому капкані" місцевих облгазів. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Зміна кадрів, переформатування "Голосу" і погрози українцям

Голова ВРУ Дмитро Разумков розпочав пленарне засідання з кадрових призначень.

Згідно з протоколом зборів депутатської фракції "Голос" від 28 грудня, головою цієї фракції визначено народного депутата, родом з м. Маріуполь, 31-річного Ярослава Железняка. А його заступником – 37-річного народного депутата, ветерана АТО Романа Костенка.

Ярослав Железняк - фото з Фейсбук
Ярослав Железняк - фото з Фейсбук

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Та куди гарячішою стала тема комунальних послуг. Масовий процес заключення договорів з новим газопостачальником, що охопив практично всю країну, додав суттєвих проблем.

Мало того, народні депутати повідомляють про чисельні випадки погроз, що надходять багатьом українцям.

"Людям погрожують відрізати газопостачання, у разі переходу на іншого постачальника. У нас є безліч звернень від різних громад, від людей з усіх регіонів нашої держави. І тут потрібно миттєво реагувати – Уряд має навіть забирати ліцензії у облгазів, які допускають такі порушення. А якщо зловживання будуть продовжуватися, то треба діяти рішуче і забирати газові мережі на баланс громад. Тим більше, що в більшості областей люди самі за власні кошти ці мережі розбудовували", - зазначає Член Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Олег Кулініч.

Опалення. ТЕЦ 5, Київ - фото Знай.ua
Опалення. ТЕЦ 5, Київ - фото Знай.ua

Один з відповідних законопроектів був зареєстрований у День народження президента України Володимира Зеленського. Це "Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо захисту прав споживачів природного газу" № 4635.

Пеня та штрафи

Про нещодавно узгоджені ціни на газ для звичайних українців розповів особисто прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Він прибув до Верховної Ради зі спецзвітом щодо вакцинації від COVID-19 та прояснення ситуації із тарифами на опалення і гарячу воду.

"Уряд встановив максимально граничну ціну на газ для населення та ОСББ на рівні 6, 99 грн з ПДВ за кубометр газу. Тарифи на тепло та гарячу воду не будуть підвищуватися до кінця опалювального сезону", - наголосив Денис Шмигаль.

Прокоментував він і питання облгазів.

Опалення. ТЕЦ 5, Київ - фото Знай.ua
Опалення. ТЕЦ 5, Київ - фото Знай.ua

"Уряд спільно з парламентським комітетом ініціює прийняття законопроекту про можливість укрупнення облгазів, введення спецрахунків та тимчасової адміністрації, що дисциплінує ринок розподілу газу. Штрафи чи пеня за невчасно несплачені газ і тепло за січень не будуть застосовуватися до людей – є така урядова ініціатива, ми її приймемо на найближчому засіданні. Тобто при будь-якій маніпуляції зі сторони монополістів ми убезпечимо людей від штрафних санкцій", - повідомив прем'єр-міністр.

Та от тільки про накладання (або зняття) штрафів на звичайних українців у майбутньому почути від прем'єра так і не вдалося.

Денис Шмигаль / фото: Кабмін
Денис Шмигаль / фото: Кабмін

Компенсація від держави – кому нарахують?

А от оминути січневого підвищення електроенергії до 1, 68 грн за кВт/г, як відомо, оминути не вдалося.

Не дивно, що це стало приводом для масових хвилювань – на офіційному сайті Офісу президента з'являється все більше відповідних петицій. Чимало з них стосуються будинків з електричним опалюванням.

"На найближчих засіданнях Кабміну буде прийнято рішення про компенсації домогосподарствам, у яких встановлено електроопалення. Люди будуть монетизовані компенсації – держава їх не кине", - підкреслив прем'єр.

Денис Шмигаль, Верховна Рада - фото ВРУ
Денис Шмигаль, Верховна Рада - фото ВРУ

Однак, коли саме це станеться і у якому розмірі власникам такого житла отримають заявлену компенсацію, прем'єр-міністр не озвучив.

А щодо законопроектів, прийнятих Верховною Радою, то, станом на 13.00, поки єдиним суттєвим став Проект Закону про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2021 році для участі у багатонаціональних навчаннях № 4499.

"За" прийняття його за основу проголосувало 320 нардепів і 325 віддали голос "за" в цілому.