Парламент створив Тимчасову слідчу комісію

Жахливі туалети, вікна "з вітерцем" і спальна білизна з плямами – котрий рік поспіль саме ці показники продовжують відрізняти українські поїзди від швидкісних і комфортабельних європейських. Багатомільйонні премії і необґрунтоване зростання вартості квитків нарешті привернули увагу і нардепів. В ході пленарного засідання Верховної Ради 27 січня було прийнято Постанову про утворення Тимчасової слідчої комісії з питань перевірки "Укрзалізниці". Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Потяг Укрзалізниці, фото uz.gov.ua
Потяг Укрзалізниці, фото uz.gov.ua

Аудит викрив "діру" у 12 мільярдів – і це лише за 1,5 роки

Проект Постанови № 3432 передбачає розслідування фактів можливої бездіяльності, порушення законодавства України органами управління зазначеного підприємства, що призвели до значного погіршення технічного стану підприємства та основних виробничих показників.

За словами ініціатора Постанови, фінансовий еквівалент виявлених недоліків тільки за 1,5 роки діяльності УЗ перевищив позначку в 10 млрд грн.

"АТ "Укрзалізниця" є державним підприємством-монополістом у сфері залізничних перевезень, що має стратегічне значення як для безпеки країни, так і для економіки України. Нещодавно Держаудитслужба провела планову ревізію фінансово-господарської діяльності УЗ та його 24 філій. За 1,5 роки – з 2018 по 2019 рік. Зафіксовано порушення фінансової дисципліни, у сфері проведення публічних закупівель. Сума, уявіть собі, 12 млрд грн", - зазначає ініціатор законопроекту народний депутат України Юлія Гришина.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Юлія Гришина: джерело: Facebook
Юлія Гришина: джерело: Facebook

Нардеп також відзначила і про далекі від європейських умови перевезень пасажирів.

"Умови здійснення пасажирських перевезень поліпшуються дуже повільно. Набагато повільніше, ніж збільшується ціна квитків. Ми маємо величезну кількість скарг від людей з цього приводу. Не дивлячись на це, УЗ в період з 2018 по вересень 2019 року лише членам наглядової ради виплатило коштів на суму у майже 52 млн грн. При цьому, держбюджет країни недоотримав коштів на суму в 206 млн грн", - підкреслює Голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина.

Вагон, фото Укрзалізниця
Вагон, фото Укрзалізниця

Тож, у кількості 283 голосів "за" парламентарі прийняли даний проект Постанови в цілому.

Коли чекати?

Постанова набирає чинності з дня її прийняття – тобто, вже з 27 січня. А, відповідно, вже невдовзі українці можуть чекати на гучні результати слідства.

Плануються наступні заходи:

Укрзалізниця, Тимчасова слідча комісія - скріншот
Укрзалізниця, Тимчасова слідча комісія - скріншот

Головою Тимчасової слідчої комісії призначено саме Юлію Гришину, що і ініціювала дану Постанову.

Юлія Гришина - фото Політична партія "Слуга Народу"
Юлія Гришина - фото Політична партія "Слуга Народу"

Заступником голови Тимчасової слідчої комісії стане нардеп Костянтин Бондарєв.

Костянтин Бондарєв, фото: Facebook
Костянтин Бондарєв, фото: Facebook

Загалом же, до складу слідчої комісії увійдуть ще чимало парламентарів.

Укрзалізниця, Тимчасова слідча комісія - скріншот
Укрзалізниця, Тимчасова слідча комісія - скріншот

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.