Скандальний Окружний адміністративний суд Києва скасував новий український правопис.

У четвер, 28 січня, ОАСК (Окружний адміністративний суд Києва) скасував постанову Кабінету міністрів України, якою у 2019 році було схвалено Новий український правопис. Про це повідомив у Facebook адвокат Дмитро Ільченко, котрий представляв інтереси позивача.

"Щойно Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив наш позов та скасував постанову КМУ про так званий "новий правопис" , - написав Ільченко.

Зазначимо, що позивачами виступили учениця 7 класу з Херсону, яку представляє адвокат Дмитро Ільченко, та ГО "Правова держава", яку очолює адвокат Ростислав Кравець. Той самий Кравець, який фігурує на плівках із кабінету голови Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка, де його ГО використовують для подачі позовів та заяв, у яких зацікавлений сам Вовк. Про це повідомляє Prosud.

За словами Ільченка, підставою даного позову було те, що уряд не має права змінювати правопис, оскільки подібне просто не є його компетенцією.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

"Також під час розгляду з'ясувалося, що "мовна комісія" мала суттєві суперечки та не розробляла правопис саме в тій редакції, в якій він був затверджений урядом. Тобто в наш правопис вносилися зміни, фактичо, на колінах", - написав Ільченко.

Рішення Окружного адміністративного суду Києва ще не набуло чинності, адже сторони мають право на апеляційне оскарження.

Нагадаємо, новий український правопис запрацював з червня 2019 року.

Як повідомляв портал Знай.ua, киянці відмовили в обслуговуванні українською і "вишукано" нахамили

Також Знай.ua писав, з 16 січня 2021 набув чинності закон про мову.