Заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що Україна вже отримала офіційну відповідь від глобальної ініціативи COVAX щодо отримання вакцини від коронавірусної хвороби у "першій хвилі" країн. Окрім того, за цією програмою будуть надані у тому числі й вакцини від виробників Pfizer-BioNTech і AstraZeneca/Oxford, доступність яких українцям викликала побоювання.

Про це Віктор Ляшко написав на своїй сторінці у соціальній мережі "Фейсбук".

"Вже у лютому Україна отримає 117 000 доз м-РНК вакцини від Pfizer-BioNTech американського виробництва, яка відразу буде розподілена для вакцинації працівників лікарень, в яких надають допомогу пацієнтам з COVID-19.

COVAX отримали заявки на першу хвилю від 72 країн, відібрано 18 країн, серед яких і Україна. Це вчергове підтверджує, що Україна здатна забезпечити необхідний холодовий ланцюг та логістику вакцин з наднизькими умовами зберігання.

Паралельно, протягом першого півріччя, розпочинаючи з лютого, ми зможемо отримати від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca/Oxford для наступних етапів кампанії. І це тільки в рамках механізму COVAX", — йде мова у дописі.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Вакцина від covid-19, скріншот відео
Вакцина від covid-19, скріншот відео

Метою COVAX є забезпечення населення Землі вакциною від COVID-19 незалежно від рівня економічного розвитку країни проживання. Вже до кінця року не менше 2 мільярдів доз мають бути поширеними планетою. На початок 2021 року вже підписано контракти на 40 мільйонів доз вакцини Pfizer-BioNTech та 150 мільйонів доз AstraZeneca/Oxford, які будуть доступні для країн-учасниць глобального механізму вже в першому кварталі цього року.

"Україна від самого початку приєдналася до світового діалогу, та командами Міністерства охорони здоров'я та Міністерства фінансів була постійно на зв'язку з GAVI та представниками COVAX, виконуючи всі зобов'язання перед глобальною спільнотою.

Україна серед перших оформила та подала заявку на отримання вакцин вже у першій хвилі дистрибуції.

Отриманий результат надихає та дає впевненість у тому, що наші зусилля виявились не марними, що в умовах світової кризи людство здатне мобілізуватися і показати справжню солідарність, без політичних ігор і популізму! Цей крок дає надію на здоров’я кожної людини у будь-якому куточку планети", — пише заступник міністра Ляшко.

Нагадаємо, китайське морозиво дало позитивний тест на коронавірус: знайдено український слід

Як повідомляв "Знай.ua", українці зможуть отримати Covid-паспорти - Степанов анонсував важливе нововведення

Знай.ua писав, новий варіант Covid-19 знову кидає виклик медикам: що вже відомо про "свіжу" мутацію