З 1 січня 2021 року в Україні набув чинності новий санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, затверджений наказом Міністерства охорони здоров'я № 2205. Санітарний регламент вніс ряд змін в організацію освітнього простору в школах.

Педагогічні колективи повинні врахувати зміни, здійснюючи самооцінки освітнього та управлінського процесів в школі. Тому методичні рекомендації щодо розвитку внутрішньої системи забезпечення якості освіти "Абетка для директора " очікувано вийдуть у новій редакції.

Що змінилося, а що буде продовжувати діяти з попередніх правил, — розглянемо нижче.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Організація простору в класах

Санітарний регламент допускає кругове або інше розміщення робочих столів учнів за умови забезпечення достатнього рівня освітленості робочих місць учнів.

Педагог має право без застережень управляти середовищем в класі, а вимоги щодо дотримання мінімальних відстаней між партами і стінами класу стосуються тільки фронтального (рядами) розміщення робочих місць учнів.

Середовище для дітей

Санітарний регламент не містить обмежень щодо оформлення та використання середовища школи та її навчальних приміщень.

Тепер допускається наявність яскравих елементів в колірній гамі стелі, стін і меблів.

У санітарному регламенті передбачена також можливість обладнання в початковій школі ігрових центрів і місць для відпочинку дітей з килимами для сидіння та гри, кріслами або подушками з м'яким покриттям.

шкільний клас, фото Pxhere
шкільний клас, фото Pxhere

Навчальне навантаження і домашні завдання

Регламент встановлює, що уроки повинні починатися не раніше 8:00, а для другої зміни не пізніше 14:00, і чітко регламентує граничну кількість годин навчальних занять на тиждень для учнів кожного класу.

Новий документ дає можливість організовувати школу повного дня приватним і корпоративним закладам. Умовою є створення умов для відпочинку учнів, 3-4-разове харчування, медичний та психологічний супровід освітнього процесу.

Регламент рекомендує відмовитися від домашніх завдань для 1-2 класів. А для учнів 10-11 класів час виконання завдань для домашньої роботи не повинен перевищувати 2 години (замість 4 годин, як було в попередньому документі).

Навчання у школі, кадр з відео
Навчання у школі, кадр з відео

Туалетні кімнати і питання гідності

Новий документ звертає особливу увагу на облаштування туалетних кімнат і для учнів, і для працівників школи. Санітарні вузли повинні розміщуватися тільки в приміщенні. Дуже важливо, що санрегламент встановлює обов'язковість дверцята в туалетних кабінках. Кабіни відгороджуються один від одного непрозорими стінками висотою не менше 1,75 м на відстані 0,1 м від підлоги.

Харчування та питний режим

У Додатку до санітарного регламенту детально розписані вимоги щодо організації харчування і до самих харчових продуктів, на основі яких має формуватися меню. Зокрема, в шкільній їдальні заборонені кондитерські вироби, з підвищеним вмістом цукру, морозиво, вироби з кремом і харчові концентрати, солодкі газовані напої, кава і кавові напої, снеки з високим вмістом солі, синтетичних барвників, підсолоджувачів і підсилювачів смаку.

Безпека в школі

Обов'язкова наявність паркану навколо всієї території школи для запобігання несанкціонованого входу або заїзду. Відтепер ця норма не діє, проте зникає і ряд вимог щодо висаджування дерев, забезпечення відстані від автозаправок і доріг, виконати які часто було неможливо. Для стоянки авто дозволено використовувати виключно господарську зону.

Спорт в школі

Відтепер у Санрегламенті йдеться лише про вимогу твердого покриття на спортивних майданчиках, а футбольне поле повинно мати трав'яне або штучне покриття.

Разом з тим майданчики для учнів 1-4 класів повинні мати тіньові навіси або альтанки і фізкультурно-спортивне обладнання відповідає віковим особливостям учнів.

Фізкультура, фото: скріншот з відео
Фізкультура, фото: скріншот з відео

Прибирання класів і "самообслуговування"

У новому Санрегламенте фігурує і самообслуговування, однак воно означає лише утримання свого робочого місця в чистоті і прибирання за собою сміття.

Дозволяє санітарний регламент залучати учнів 5-11 класів тільки до поливу рослин і вологого прибирання поверхонь, куди не входить миття підлог і вікон і використання миючих засобів. Відбуватися це повинно за участю вчителів або медпрацівників, а тривалість самообслуговування не повинна перевищувати 1 години на тиждень.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше 15-річна дочка Полякової забила на уроки і пустилася у всі тяжкі з подружками

Як повідомляє портал «Знай.иа» Доктор Комаровський відкрив три основні секрети у вихованні дітей: "сильніше, ніж довгі нотації"

Також «Знай.иа " писав, що Школярів залишили без стінок і дверей в туалетах, зате з євроремонтом: "Людська повага"