Під час пандемії мільярдери примножують свої багатства, при тому, що мільйони людей поповнюють ряди бідних.

Про це йдеться в статті CNN Business.

Згідно зі звітом, опублікованим у вівторок прогресивними групами, Інститутом політичних досліджень і американцями за справедливість оподаткування, мільярдери США разом стали багатшими на 1,1 трильйона доларів-майже на 40% – з середини березня.

Іншими словами, не тільки надбагаті люди відновили свої збитки після весни, багато зараз живуть набагато краще, ніж раніше. Багато в чому це через постійні стрибки на фондовому ринку. Один тільки Ілон Маск став приблизно на 155 мільярдів доларів багатшим, чому сприяла стрімко зростаюча ринкова оцінка Tesla.

Згідно зі звітом, 46 людей поповнили ряди мільярдерів з 18 березня 2020 року, через тиждень після того, як Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила про глобальну пандемію.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Ясно, що пандемія посилює і без того тривожну кризу нерівності в Америці і в усьому світі. Приголомшливі досягнення багатіїв різко контрастують з фінансовою боротьбою тих, хто ледь зводить кінці з кінцями. Багато з них, причому, знаходяться на передовій боротьби з пандемією і втратили роботу або замість подяк отримали скорочення заробітної плати.

Статок 660 мільярдерів Америки в даний час становить 4,1 трильйона доларів – на дві третини більше, ніж у найбідніших 50% населення США, йдеться в звіті.

Рівень бідності різко зростає

Згідно з оцінками в реальному часі, опублікованими економістами з Чиказького університету, Університету Нотр-Дам і лабораторії економічних можливостей, більше 8 мільйонів американців опинилися за межею бідності за останні шість місяців 2020 року.

Рівень бідності в США знизився протягом перших кількох місяців пандемії, значною мірою через перевірки з боку федерального уряду. Проте, рівень бідності зріс на 2,4 процентних пункти в другій половині року, що майже вдвічі перевищує найбільший річний приріст бідності з 1960-х років, як з'ясували економісти.

Деякі групи постраждали більше, ніж інші. Економісти виявили, що рівень бідності серед чорношкірих американців на 5,4 процентних пункти вище, ніж у червні 2020 року – це 2,4 мільйона чоловік, які опинилися в злиднях.

Для людей із середньою або меншою освітою рівень бідності зріс до 22,5% порівняно з 17% у червні.

Флорида, Міссісіпі, Арізона і Північна Кароліна опинилися серед штатів, в яких рівень бідності виріс найбільше. Результати, отримані на рівні штатів, "припускають, що рівень бідності більше виріс в штатах з менш ефективними системами страхування від безробіття", - відзначають в доповіді економісти.

Як Байден хоче боротися з нерівністю

Фондовий ринок знаходиться на рекордних висотах, ринок житла процвітає, і високі технології процвітають. Проте інші галузі, включаючи авіалінії, ресторани, готелі та кінотеатри, все ще перебувають у занепаді.

Джанет Йеллен, нещодавно затверджений міністр фінансів президента Джо Байдена, визнала цю проблему і припустила, що в цьому немає нічого нового.

"Задовго до того, як Covid-19 заразив одного американця, ми жили в K-подібній економіці, в якій багатство будувалося на багатстві, в той час як робочі сім'ї все більше і більше відставали", - сказала Йеллен законодавцям під час слухань за твердженням кандидатур минулого тижня.

Байден і Єллен закликають Конгрес до рішучих дій щодо зменшення нерівності. Американський план порятунку Байдена на 1,9 трильйона доларів США включає в себе стимулюючі чеки на 1400 доларів, допомогу штату і місцеву допомогу на 350 мільярдів доларів, а також розширені допомоги по безробіттю.

Очікується, що Білий дім також наполягатиме на багатомільйонному пакеті інфраструктури, який буде націлений на подальший розвиток економіки і може частково фінансуватися за рахунок підвищення податків для корпорацій і багатих.

Зростаюче житло, фондові ринки

Пандемія стала благом для ринку житла: у 2020 році продажі існуючих будинків досягли 14-річного максимуму. Ціни на будинки, які є основним джерелом багатства, досягли рекордно високого рівня.

Фондовий ринок відіграв значну роль у поділі між багатими та бідними.

Незважаючи на те, що економіка США не повністю оговталася від пандемії, індекс S&P 500 виріс на 72% з мінімальної позначки в березні. Це V-подібне відновлення відображає оптимізм щодо вакцин, трильйонну допомогу, надану Вашингтоном, і безпрецедентні кроки Федеральної резервної системи, які, по суті, змусили інвесторів робити ставки на акції.

Не дивно, що зростаючі ціни на акції особливо корисні для багатих, тому що у них більше шансів на успіх. За даними Федеральної резервної системи, станом на початок 2020 року 10% найбагатших сімей США володіли 87% всіх акцій і пайових інвестиційних фондів. Навпаки, мільйони менш забезпечених американців не можуть відчути буму на фондовому ринку.

Згідно зі звітом про добробут, стрімке зростання цін на акції Tesla (TSLA) збільшив добробут Маска більш ніж на 600%. Серед інших великих гравців-засновник і генеральний директор Amazon (AMZN) Джефф Безос, статки якого під час пандемії зросли більш ніж на 68 мільярдів доларів. Співзасновник і генеральний директор Facebook (FB) Марк Цукерберг приблизно на 37 мільярдів доларів став багатшим, ніж у середині березня.

Нерівність-проблема всього світу

Згідно з щорічним звітом Oxfam International про нерівність, опублікованим в неділю, найбіднішим верствам населення буде потрібно більше десяти років, щоб відшкодувати збитки від пандемії. Для порівняння, 1000 найбільших мільярдерів світу оговталися від втрат всього за дев'ять місяців.