Президент України Володимир Зеленський прокоментував ситуацію з доступом України до вакцин. За його словами, Україна сповна відчула дискримінацію з боку економічно розвинених країн Заходу, але при цьому уряди країн ЄС обіцяли поділитися частиною своїх поставок.

Про це глава держави розповів під час інтерв'ю телевізійній програмі Axios, що виходить на американському каналі HBO. Текстовий переклад інтерв'ю доступний на сайті Офісу Президента.

"Є декілька емоцій щодо вакцинації у світі. Можливо, вони не всі приємні, але я повинен їх озвучити. Те, що Україна не є рівноправним членом Європейського Союзу, – на це чітко вказали терміни вакцинації. Ми не в пріоритеті країн світу, які отримають вакцину одразу. Ті країни Євросоюзу, з якими у нас прекрасні відносини і до лідерів яких я звертався, сказали, що будуть нам допомагати. І дійсно вони частково від своїх вакцин будуть потроху віддавати нам. Але їм буде важко це пояснити своєму народові. Це дуже неприємно – відчувати, що ти стоїш з простягнутою рукою. Це та сама війна на сході", — сказав президент у відповідь на запитання американського кореспондента про те, чи не змінила ситуацію думки Зеленського щодо союзників України.

Володимир Зеленський, фото Офіс Президента
Володимир Зеленський, фото Офіс Президента

При цьому глава держави пояснив, що російська вакцина не є рішенням.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

"Я не можу ризикувати здоров’ям наших громадян. Не хочу казати якісь неприємні слова, тому що так може бути, що через мої слова терміни постачання вакцин будуть ще довшими, тому я не буду ризикувати. Але це один приклад, коли світ нагадує нам, що Україна повинна, перш за все, розбудовувати себе сильною країною, у якої є все: своя зброя, своя армія, своя вакцина, свої гроші – все своє. Ми відреагували як цивілізовані люди. Коли почався ковід, ми, наприклад, відправляли в Італію літаки з дезінфекторами, з усіма засобами, які могли допомогти запобігти коронавірусу. Тому що в нас спиртова галузь дуже розвинена, і там, де ми могли, ми допомагали. І я вважаю, що ми показали більше людяності, ніж багато країн світу. <...> Щодо Росії. Я хочу сказати про російську вакцину, щоб ми зрозуміли. Це – один з тих проявів серйозної інформаційної війни, яка ведеться. Питання не в тому, що там написано Made in Russia, питання в тому, що ніхто не може гарантувати якість цієї вакцини", - стверджує Зеленський.

Нагадаємо, Вакцина Pfizer-BioNTech приїде вже зовсім скоро: Ляшко розповів про відповідь від COVAX.

Як повідомляв "Знай.ua", українці зможуть отримати Covid-паспорти - Степанов анонсував важливе нововведення

Знай.ua писав, новий варіант Covid-19 знову кидає виклик медикам: що вже відомо про "свіжу" мутацію